Сред тях са кметове, заместник-кметове, районни кметове и заместници, секретари на общината, общински съветници.

Проверката на Комисията е обхванала общо 797 души. В списъка има още 13 души с досиета, но техните имена няма да бъдат обявени, защото са починали и законът не го позволява.

За други 68 лица обаче проверка не е извършена, въпреки че е нужна по закон, защото от администрацията на Столичната община не са предоставили  информация за тях - имена и други лични данни. Това е нарушение на разпоредбите на закона от страна на общината, съобщи desebg.com.

От всички обявени само един човек и в момента е на ръководна позиция. Това е Иван Иванов – зам.-районен кмет на район Лозенец от 2011 г. Той е бил щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1975 г.

Човекът с досие от ДС, заемал най-висока дръжност в администрацията на София, е Минко Герджиков – зам.-кмет в периода 2003-2011 г., заемайки поста по време на кметовете Стефан Софиянски, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова. Той е щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1983 г., завършил е школа в КГБ. Той беше и кандидат за кмет на града от СДС, издигнат през 2007 г.

Най-дълго задържалият се на позиция в София човек с досие от тоталитарните служби е общинският съветник от БСП Росен Малинов. Той е прекарал в общината 12 години, или 3 пълни мандата.

В списъка е и известният икономист и бивш общински съветник Владимир Каролев. Той е бил вербуван през 1979 г. за управление 03 на ДС, като секретен сътрудник с псевдоним Камен Снет е от действащия оперативен отчет през 1982 г.

Целия списък можете да видите тук.

Предстоят проверки в общините Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.