В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо Народното събрание да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.

"Приетият от НС нормативен акт не предвижда броя на отделенията в палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете й в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията", пише в мотивите си Росен Плевнелиев.

Според него, липсва правна уредба на всеки член ли ще бъде възложено да ръководи отделение, както и какви ще са правомощията по време и във връзка с извършваните одити на онези от членовете, които не ръководят отделения.

Президентът не намира доводи как е определена числеността на Сметна палата на 9 членове.
По думите му е неприемливо при криза да се увеличава ръководството без визия каква конкретна дейност ще извършва всеки.

Според Плевнелиев произволното определяне на броя на ръководните длъжности в институцията, а после "нагаждане на организацията на дейност според тези длъжности, не води до реформи и повишаване на ефективността на контрола".

Той добавя, че не е ясно и откъде ще се набавят необходимите финансови средства.

"Недостатъците в правната уредба за липсата на концепция за организацията на дейност на палатата, включително и за състава й, създават съмнения, че промените се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип", посочва Плевнелиев.

Президентът критикува и възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на палатата заради тежко нарушение на закона или на Етичния кодекс с решение на НС по предложение на Сметната палата.

Според Плевнелиев, НС може да отстранява председателя или член на палатата за неизпълнение на служебни задължения без изрично в закона да е посочено кои нарушения са тежки.

"Непълнотата в правната уредба създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на органа и приеманите от него актове. По този начин не се гарантира на членовете на Сметната палата, че ще вземат независими и законосъобразни решения", казва още Плевнелиев.

По думите му така се обезсмисля въведената мандатност за членовете на органа, тъй като всеки от тях ще може да бъде сменен по всяко време.

Критика

Преди дни депутатът от ЕНП Ингеборг Гресле намекна, че след промените в Закона за Сметната палата е възможен "гръцки сценарий" за България.
По думите й промените са знак, че България снема доверието от себе си.