Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за Сметната палата.

Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ председателят и членовете на Сметната палата да се избират след проведена публична процедура.

Менда Стоянова /ГЕРБ/ изрази несъгласие само и единствено председателят на Сметната палата да предлага членовете. По думите й това лишава народното представителство от предложения за членове на Сметната палата.

Румен Гечев /Коалиция за България/ обясни, че няма европейска страна, в която ръководството на Сметната палата да се избира на принципа на конкурса "Мис България", навсякъде членовете се предлагат от председателя.

Станислав Иванов /ГЕРБ/ коментира, че управляващите не са съгласни да има прозрачна процедура, защото искат да назначат партийни функционери да управляват Сметната палата.

Оставете бъдещо хипотетично време кой ще партизира и кой няма, защото ще говоря в минало конкретно време какво точно сте направили с този председател и ръководство на Сметната палата, репликира го Йордан Цонев /ДПС/.

В 14-дневен срок от избирането му, председателят на Сметната палата ще прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Палатата. Изборът им ще става в двуседмичен срок от постъпване на предложението.

Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Председателят на Сметната палата ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание, а членовете - 90 на сто от възнаграждението на председателя на Сметната палата, решиха още депутатите.