Служебното правителство ще смени изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Това съобщи лично премиерът Стефан Янев на отчета на кабинета за свършеното, откакто пое управлението на страната.

В отговор на журналистически въпрос дали ще има промени в ръководството на агенцията, около която преди дни се разрази скандал заради блокираните рокади в две големи столични болници, той отговори:

"Да, очаквайте промяна. Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не е иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа".

Премиерът уточни, че министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов ще предложи кой да поеме агенцията.

Още преди дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров призова колегата си да направи проверка и да отстрани Козарева заради "нaдcĸaчaнe нa пpaвoмoщиятa" й. Едната изтъкната причина бе oтĸaз на Агенцията дa cмeни в Tъpгoвcĸия peгиcтъp Съвeтa нa диpeĸтopитe нa бoлницa "Aлeĸcaндpoвcĸa".

От Агенцията тогава излязоха със специална позиция, в която защитиха действията си с мотива, че в искането на МЗ е имало документално противоречие дали новото ръководство трябва да се назначи след конкурс. Затова постановили отказ.

Другият повод беше смяната на pъĸoвoдcтвото на болница "Лoзeнeц" (Правителствена - б.р.) cлeд paзĸpития зa тeжĸи нapyшeния с трансплантации. Диpeĸтopът Любoмиp Cпacoв успя да oбжaлвa ocвoбoждaвaнeтo cи пpeд Coфийcĸия гpaдcĸи cъд, преди Aгeнциятa пo впиcвaниятa дa гo cмeни нa дoĸyмeнти. От Агенцията се оправдаха именно с това, че не могат да направят нищо, докато няма съдебно произнасяне.

След призива на Кацаров Министерството на правосъдието разпореди проверка. Тогава от ведомството заявиха, че министърът и други лица с ръководни функции нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Подчертаха обаче, че Агенцията трябва да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения.

Габриела Козарева ръководи Агенцията по вписванията от 2018 г. Преди да поеме поста тя беше шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, а от май 2017 г. до февруари 2018 г. беше зам.-министър в Министерството на младежта и спорта.