В сравнение с 50-60-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух е нещо като пълна стерилност - това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на представянето на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г.

"За мен в момента атмосферата в София е направо стерилна. Като си спомня на какво приличаше столицата, в която следвах, когато работеше "Кремиковци". Беше много екзотична картина - нещо като пейзаж от фантастичен филм, в който се представя обстановката след Втората световна война. Но вече има сериозни подобрения - това мога да кажа аз, като един от най-възрастните хора в тази зала, който съм се возил в парни локомотиви, които бълваха черни облаци. Даже на брат ми едното око пострада точно от такава искра", разказа той.

Попитан какви мерки трябва да се вземат например срещу някои жители на столичния кв. "Красна поляна", които замърсяват района, горейки гуми и различни материали, а не могат да бъдат контролирани индивидуално, вицепремиерът отговори, че няма такива жители, които да не могат да бъдат контролирани.

"Правят го защото им е позволено да го правят. Масово се горят стари дрехи например - включително се купуват тонове дрехи втора употреба за горене, а те са най-масовият източник за замърсяване с фини прахови частици и токсични вещества при горене, защото при изработката им се използват химикали, пластмаса и пр.", изтъкна Симеонов.

Той подчерта, че кабинетът трябва да осигури подобряваща се околна среда за живот.

"Днес с помощта на Световната банка и с усилията на МОСВ вече имаме този документ, който е резултат от финансовата политика на правителството с цел подобряване чистотата на атмосферния въздух. Този приоритет не е издигнат само заради риска от санкции от ЕС, а е ангажимент, който сме поели към обществото. Той е свързан със здравето на децата ни и на нашите родители. Спешни мерки трябва да се вземат и началото и е тази програма", обясни Симеонов, цитиран от "Фокус".

Вицепремиерът уточни, че взетите мерки са насочени по две направления.

"112 млн. лв. са отделени за общините за програми за опазване на чистотата на въздуха. Вторите мерки са национални и трябва да се вземат от съответните министерства. МОСВ трябва да води дневния ред. Министерството на транспорта трябва да вземе мерки за изправност на автомобилите. Министерството на енергетиката трябва да ограничи вредните емисии от топлоцентралите - там ще имаме най-тежки и вероятно най-скъпи мерки. Министерството на труда и социалната политика трябва да се ангажира със социалните помощи за горива. Министерството на икономиката има задача по контролиране състоянието на горивата. Върху МВР пада отговорността за първоначалната регистрация на МПС и трябва да въвежда и контрол и на пътя", разясни Симеонов.

Той добави, че ще се разчита и на Националното сдружение на общините за съвместна работа.

"Моят личен лозунг, който трябва да бъде и на тази конференция, е: "Обичам Европейския съюз, но мразя да плащам", призна още вицепремиерът и лидер на НФСБ.

"За 2016 г. имаме четири града, които излязоха от градовете, които са с превишение на фините прахови частици - Добрич, Сливен ,Пирдоп и Девня. За миналата година към тях се присъединяват и Гълъбово и Стара Загора. А по предварителни данни и Варна ще се присъедини към тези градове", съобщи пък екоминистърът Нено Димов.

"В нашите станции следим 10 показателя и във всички с изключение на един България е постигнала изискванията на европейското законодателство. Само с фините прахови частици имаме проблем и за това сме санкционирани. Трябва да има национална отговорност - това е отборна игра и трябва да ни подпомогнат всички министерства. Втората и по-отговорна задача е на общините. И третото, което е и най-трудно, е да се промени съзнанието и мисленето на всеки един от нас. Защото каквото и да направят държавата и общините, ако не променим мисленето си, трудно ще можем да постигнем резултати", добави той.

И посочи, че от 6 юни е в сила новият Закон за движение по пътищата, който регламентира връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, които могат да извършват служебна дерегистрация.

"Вече е факт и промяна на режима, по който могат да бъдат изкупувани катализатори от вторични суровини. Всеки катализатор трябва да бъде съпровождан с документи, иначе ще се разглежда като краден. Въведена е и екотакса за МПС", изтъкна Димов и обясни, че битовото отопление е следващата посока, към която са насочени усилията.