Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред журналисти в парламента, предад БТА.

Той е разпоредил миналата седмица Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да одитира всички спортни федерации до края на годината. По думите на Дянков досега са проверени три и в трите са открити големи нарушения.

Дянков смята, че не е изненада и констатацията на АДФИ за нарушения на НЕК при възлагането на обществена поръчка за АЕЦ "Белене".
По-рано днес от финансовата инспекция обявиха, че ръководството на НЕК не е провело обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за демонтиране на съществуващи сгради, конструкции и /или части от тях на строителната площадка на АЕЦ "Белене", въпреки че стойността на извършените разходи от 101 575 722 евро без ДДС (198 664 844 лева без ДДС) попада в
стойностния праг за строителство по закона.
Това е най-голямата по стойност непроведена процедура за обществена поръчка, която органите на АДФИ са установили досега.

Симеон Дянков дойде в Народното събрание, за да представи пред депутатите информация за емитираните еврооблигации. Той благодари на депутатите, че ратифицираха необходимите документи в началото на юни.
Пред журналистите каза, че след емитирането фискалният ни резерв е около 6,5 млрд. лв., като до края на месеца ще стане около 7 млрд. лв.