Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев поиска във Фейсбук оставките на лидера на БСП Сергей Станишев и на председателя на ДАНС Делян Пеевски.

С решението за Делян Пеевски за 10 минути унищожихме 4-годишен труд на стотици хиляди леви (и не само) хора в България. Труд да сме алтернативата на унищожителното управление на ГЕРБ, да сме носители на морал, честност и професионализъм”, пише Кадиев.

Според него с това решение е била издигната „Берлинска стена между БСП и обществото”.

Той смята, че две неща  трябва да се случат веднага. Оставка на Делян Пеевски, за да има държава, която е не срещу, а с хората на България. И оставка на Сергей Станишев, за да има БСП. "После пътят ще е дълъг. Но началото е днес", казва още Кадиев.

Друг депутат от левицата - Димчо Михалевски, също използва Фейсбук, за да коментира скандала:
Вчера нанесохме най-голямата обида на хората, работещи в сигурността. Лично ме е срам от решението ни вчера. Голям грях направихме спрямо хората. Дано времето и работата ни ни дадат мъничък шанс да се реваншираме. Простете!"

За оставка на Станишев се обяви и социалистът Румен Петков. Той заяви, че от понеделник ще инициира подписка с искане за свалянето на Сергей Станишев от лидерския пост.

"Изборът на Делян Пеевски е изключително груба грешка от страна и на самия Делян Пеевски, и най-вече от страна на социалистическата партия и нашия председател Сергей Станишев", каза Петков.

Според него протестът в петък е показал "мощно изригване срещу БСП".  Той смята, че Станишев е оказал натиск върху Орешарски за кандидатурата на Пеевски.  "Оставката ще е свидетелство за политическо и човешко достойнство на Станишев", каза бившият вътрешен министър.

Запитан какво ще се случи с партията, ако Станишев откаже да си подаде оставката. Румен Петков отговори: „Този път не допускам, че той може да..., дори съм озадачен от факта, че той още не я е подал".

Евродепутатът Ивайло Калфин пък обясни пред bTV, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е бил недопустим. Той подчерта, че не може да си обясни това назначение, което е неубедително за обществото.

В Плевен председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира недоволството на хората от избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„Да, виждам, че има сериозно напрежение. Следим, какво се случва. Очакваме и бързи действия от съответните органи, в отговор на обществените очаквания”, каза Миков.

На въпрос какъв ще бъде изходът от ситуацията според него, Миков каза: „Нека да видим”.

По-рано през деня от близкото обкръжение на Станишев се появи неофициална информация, че лидерът на партията обмисля да се оттегли и е споделил намерението си в тесен кръг. По информация на Дарик обаче Станишев напълно отхвърля подобен ход.