В пространно изявление лидерът на ДПС Делян Пеевски призова всички евроатлантически лидери да седнат на масата за преговори за кабинет, като загърбят партийни пристрастия. Обръщението му е и конкретно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когото подканва да поеме инициативата. В посланието декларира ясно, че няма да допусне промяна на политическия модел с президентска република и политически проект на Румен Радев.

"Призовавам всички отговорни политически лидери незабавно да започнем консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-то Народно събрание.

Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на Родината ни", заяви Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Той посочва, че предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани и затова трябва да има редовно правителство, което да стабилизира страната.

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани", категоричен е Пеевски.

Той отхвърля всички твърдения за изчерпан политически модел и намеците за президентска република, като се впусна в поредна атака срещу "Дондуков" 2.

"Опитите от страна на анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите, с отварянето на портал за нов "месия" в лицето на Радев, са израз или на изключителна безотговорност или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия й път и да я предаде в ръцете на Путин. Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата", обвини президента лидерът на ДПС.

"Внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е необходим нов проект, нов Спасител, не са нищо друго, освен съучастие в опита за най-голямата подмяна от 1990-та година насам - подмяната на демокрацията и нейните принципи", обобщава той.

И обещава, че ДПС, "като най-стабилната евроатлантическа партия" няма да допусне подмяна на евроатлантическия път на страната.

"Вотът на българските граждани ни задължава да отстояваме евроатлантическите ценности и принципи и ние няма да се отметнем от това задължение. Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект "Трети март". И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС", твърд е в позицията си Делян Пеевски.