С избирателна активност 58 на сто приключи изборният ден в община Лозница, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Румяна Костадинова. Правото си на глас в частичния вот за кмет са упражнили 4676 от имащите право на глас 8062 избиратели. По думите на Костадинова изборният ден е протекъл спокойно без жалби или сигнали за нарушения.

Жителите на общината избираха измежду трима кандидати. Частичните избори бяха насрочени, след като дългогодишният кмет на общината получи условна присъда по обвинение за неправомерно разходване на средства.

БСП разкри обаче фалшификации в изборите за кмет на Галиче, след като установи протокол, който е бил оформен с невярно съдържание.

Въпросният документ е попълнен с днешна дата, а отбелязаният час е 20:15 (който все още не е бил настъпил). Председател на секционната избирателна комисия, която е оформила протокола с невярно съдържание, е баща на народен представител от ГЕРБ.

С 61 % избирателна активност приключиха частичните местни избори в село Галиче, община Бяла Слатина, съобщиха от ОИК-Бяла Слатина. Към 20.00 часа са гласували 915 избиратели от 1497 имащи право на глас. На територията на кметството бяха разкрити 4 избирателни секции.

Трима са кандидатите за кметския пост - Страхил Стоянов (ПП ГЕРБ), Николай Банков (ВМРО - Българско национално движение) и Веселин Георгиев Тушинов (БСП).

 До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си.

 Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.