Крайцерът "Варяг", придружаван от танкера "Печенга", пристигна в Манила вчера, съобщи БТА.

Дутерте се закани преди време да заздрави връзките в сферата на сигурността с други страни освен САЩ, които дълги години бяха основният съюзник на Филипините.

"Варяг" е вторият руски военен кораб, посетил Филипините през последните три месеца. Дутерте разгледа кораба, придружаван от съветника си по националната сигурност Ермогенер Есперон, министъра на външните работи Енрике Манало и руския посланик Игор Ховаев.

"Варяг", който има 500-членен екипаж и носи на борда си 16 крилати ракети, е част от Тихоокеанския флот на Русия.

Представители на филипинското ръководство казаха, че военните ще започнат строителни дейности на остров от спорния архипелаг Спратли в Южнокитайско море, близо до остров, за който претендира Китай.

Филипинският министър на отбраната Делфин Лоренсана, който бе начело на делегация на силовите ведомства, посетила остров Паг Аса, част от архипелага Спратли, каза, че един от първите обекти, който ще се строи, е товарна рампа на брега, където военноморски кораби да могат да разтоварват техника и други метериали.

"След като рампата бъде завършена, ще започне ремонт на самолетната писта и след това и разширяване (на площта на острова)", заяви той пред придружаващите делегацията репортери.

В момента 1,3-километровата писта на остров Паг Аса е от корали, което прави кацанията на нея рисковани, особено при лошо време. Лоренсана каза, че ще се построят укрития за рибари, попаднали в бури, ще бъде прокарано електричество за военните и за цивилното население, ще има централа за обезсоляване на вода, рибарско пристанище и други инсталации.

Двата военни самолета, с които пристигна делегацията, са били предупредени от Китай да не доближават района, заяви военният говорител бригаден генерал Реституто Падиля. По думите му изглежда предупреждението е дошло от китайската база на близкия риф Суби, който е превърнат в изкуствен остров и е на 20 морски мили от Паг Аса.

Лоренсана обаче омаловажи тази случка, окачествявайки отправеното предупреждение като рутинна китайска реакция.

"Всеки път, когато наши самолети извършват снабдяване, винаги ни отправят предизвикателство и ние винаги им казваме, че летим над филипинска територия", каза той.