Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя, въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с режисирани скандали и положиха големи усилия да отблъснат гражданите от изборите. Но България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на това да се посее етническо разделение.

Това заяви президентът Румен Радев, след като стана ясно, че печели втори мандат с голяма преднина пред опонента си, подкрепен от ГЕРБ Анастас Герджиков. Според социолозите, разликата между Радев и Герджиков е малко над 30 процента.

Той благодари на всички, които са работили на изборите.

"Демокрацията функционира благодарение на Вас. Искам да поздравя и проф. Герджиков и всички кандидати за президент и вицепрезидент, затова, че дадоха своите идеи в тази кампания и разбира се, своят принос и своето участие. И благодаря от сърце на всички, които гласуваха за мен и Илияна Йотова, добави Радев. 

По думите му, новият парламент няма право на грешка и протакане.

"Защото хората няма да простят. Всяка от тези партии, които пренебрегне това, ще бъде самоубийство. Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавно реформи в съдебната система, не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да осигури нуждаещите се, да вземе отлагани с години решения", каза още Румен Радев.

Той добави, че борбата с пандемията остава приоритетна задача.

"Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница. Нашият слоган  "С вас сме" остава нашето кредо и в бъдеще. Това е победа на разума и на взаимното ни доверие. Това е победа на нашето желание за законност и сигурност. България излиза от застоя на пътя на развитието и свободата. Оптимист съм", заключи президентът.

Избрана за втори мандат за вицепрезидент Илияна Йотова пък посвети изборната победа на покойния си баща и на Стефан Данаилов, който си отиде преди две години.

"Благодаря на всички, които отново ни дадоха доверието си. Благодаря на всички българи, които участваха днес в това гласуване, защото показаха, че са граждани, а не поданици. Благодаря на Инициативния комитет и прекрасните хора, които застанаха с името и честта си зад нас, както и на щаба и на доброволците, които бяха 24 часа в кампанията. Позволете ми накрая да кажа нещо. В личен план, посвещавам тази победа на моя баща, който за съжаление не е сред живите, защото той ме направи силното и смело момиче. В политически план посвещавам тази победа на един голям българин, който пръв ни се довери преди 5 години - на Стефан Данаилов", каза тя.