Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа ще бъде удостоена с орден "Мадарски конник" първа степен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 28 февруари президентът Румен Радев ще връчи държавното отличие на първия дипломат на Вашингтон в София на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Орденът се връчва за големите заслуги на Херо Мустафа за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, допълват от президентството.

Херо Мустафа връчи акредитивните си писма на Радев през октомври 2019 г., а до няколко седмици се очаква да напусне България. Нейният заместник е Кенет Мъртън, който бе утвърден от Сената, а на 3 февруари т.г. положи клетва. 

Посланичката, която ще навърши 50 години през 2023 г., е родена в кюрдско семейство в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ и се установява в Северна Дакота.

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, включително арабски, турски, гръцки, руски, хинди и фарси.

Във Вашингтон Херо Мустафа е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също така е заемала и поста директор в Съвета за национална сигурност. Първото й назначение като американски дипломат е през 1999 г. в американското посолство в Атина.