Лидерът на АБВ Румен Петков очаква отговор от БСП за подготовка за широка лява коалиция за предстоящите избори. Това обяви Петков днес в Плевен пред журналисти.

Той уточни, че преди десетина дни е отправил писмено предложение до Корнелия Нинова, в качеството й на ръководител на БСП, да започнат подготовка за формиране на една широка, солидна, лява коалиция, която "действително да създаде усещане у обществото за реална перспектива - усещане за сила и способност да управлява по друг начин държавата", съобщава БТА.

"Ние от АБВ първи казахме, че този модел на управление е порочен, след това се присъединиха и други партии. Ние не държим за авторство, но държим да се структурира модел със средносрочна перспектива като минимум - разбирам изборите за Европейски парламент, за местни органи на самоуправление и за извънредни парламентарни избори, защото за нас няма съмнение, че такива ще има", допълни Петков.

Той каза, че акцентира на местните избори, защото по думите му, при левицата от създаването си в България това е първият мандат, в който тя няма кмет на областен център, център на регион, и "това е голяма отговорност пред всички и на първо място пред БСП като най-голямата лява организация да създаде тази атмосфера, която да позволи формиране на такъв перспективен формат, който да създаде усещане у българските граждани за реална, силна и мощна алтернатива".

Петков каза, че до този момент няма отговор на предложението си, но "доколкото знам заседанието на Висшия съвет на БСП е в неделя".

"Ние не можем да чакаме до безкрай, но отговорността пред БСП в момента е огромна", отбеляза той.

Румен Петков бе гост на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство в Плевен, който днес отбелязва празника Трифон Зарезан.