По думите на Петков във всички останали случаи става дума за неспособност на министъра на регионалното развитие да създаде организация за почистване на пътищата, но в случая става дума и за саботаж на референдума.

„От София до Белене няма един автомобил. Това е третокласна пътна мрежа, междуобщински пътища, пътища между малки населени места - и това е пълен блокаж на Централна Северна България, която е най-заинтересована от участие в референдума. Досега поне имаше автомобили с вдигнати гребла, сега няма и такива. Там, където е имало по-интензивно движение, може да се пътува, там където не е имало интензивно движение, особено между по-малките населени места в Северна България, е много зле", коментира той, цитиран от „Фокус".

Най-вероятно г-н Петков има халюцинации. По друг начин просто аз не мога да си обясня коментарите и заключенията, които прави", отвърна на обвиненията министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова: „От информацията, която имам, доклад, снимки, информация от GPS-те на машините, в цяла Плевенска област всичките пътища са обработени и почистени. Основните пътища, които той визира, са буквално на асфалт. Там няма и капчица сняг. Така че той или има халюцинации, или това са предизборни манипулации".

По думите й последната информация, която има в ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура", е, че няма нито един сигнал за бедстващи хора, за проблеми по пътищата или непочистени пътища. Единственият сигнал, който е получен, е за третокласен път при Българене, който е в ремонт и не е основен път. За него е обявено, че е в ремонт и е нормално да не е в добро състояние, като качество на пътя, подчерта тя.

По направлението София - Плевен и Плевене - Белене - Никопол - Българене работят 36 машини, допълни министърът.

„Много е тъжно за г-н Петков, че се опитва да оправдае липсата на гласоподаватели и активност на националния референдум с непочистени пътища. Още малко ще каже и че правим магии, за да вали сняг. Не съм станала магьосница, сняг не съм поръчвала", каза Лиляна Павлова.

Националният референдум относно ядрената енергетика започна по места с няколкочасово забавяне поради лошото време.


Галерия от снимки от първия демократичен референдум