Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави, потвърдиха за МКД от правителствената пресслужба.

Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения". Засега не се съобщават причините за освобождаването му, но тя стана факт ден след категоричната позиция на българския КСНС по темата "Република Северна Македония".

"Към края на миналата година на Бучковски бе прeдложен мандат като посредник в разговорите с България за решаване на спора и вдигане на българското вето за страната, поради което Република Северна Македония не получи дата за преговори с ЕС", отбелязва МКД. "Бучковски много пъти посети България и имаше срещи с президента и премиера на тази държава, както и с министри и други влиятелни обществени личности и бе гост на телевизионни канали, където даваше свои мнения и предложения как да бъде решен спорът между двете държави", посочва МКД.

Бучковски: Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата, дадох всичко от себе си

"За мен бе чест, че през изминалите 13 месеца бях специален представител на правителството за отношенията с България. Бях назначен две седмици след блокадата на България при доста сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата", заяви за МИА досегашният специален представител на правителството на Република Северна Македония за Република България Владо Бучковски.

"И в тези неблагоприятни обстоятелства дадох всичко от себе си да не стихне диалогът и да не се стигне до бъдеща негативна ескалация на отношенията между двете държави", каза Бучковски.

"Един мой приятел от София ми казваше често: "Ти си тук пазачът на огъня, не позволяваш да загасне, огънят, който подгрява надеждата, че България и Северна Македония могат да бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници", каза още Бучковски.

Той изрази надежда, че със своето ангажиране е дал своя принос, който ще бъде от значение при скорошното продължаване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води на основата на позитивна енергия и нова преговорна методология.

"Накрая изразявам голяма благодарност на премиера Заев за оказаното доверие, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зекири за безукорната логистична подкрепа", добави Бучковски.

Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в Република Северна Македония

Във видео обръщение министър-председателят Кирил Петков определи вчерашното заседание на КСНС като навременна и полезна дискусия, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите му, тя е показала, че всички участници споделят една обща цел - излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

"Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните области, а правата на българите в Македония ще са в центъра на усилията му", заявява още премиерът Кирил Петков.

"Още този месец ще отида в Република Северна Македония, първо, защото ни е ред и второ - защото чрез конструктивен диалог ние можем да направим много повече, отколкото се е случвало през последните няколко години. Заедно можем повече", допълва Петков.