Начинът, по който в България и Република Северна Македония се тълкува терминът "обща история", е препъникамъкът в преговорите, смята бившият премиер и специален представител на македонското правителство за България Владо Бучковски, в интервю пред Радио Свободна Европа.

"През последните 12 месеца при многобройните си официални и неформални контакти се сблъсках с това, че реално един от проблемите след подписването на Договора през 2017 г., е това, че българската и македонската страна започнаха да тълкуват по различен начин понятието обща история. (В Република Северна Македония терминът се тълкува като като "споделена история" - бел. ред.). Второ, смятам, че очакванията от българска страна, че съвместната експертна историческа комисия ще приключи работата си бързо и качествено, бяха нереалистични", посочи той.

"Мисля, че имаме нужда от нова методология и затова съм оптимист, че това, което предлага българският премиер Петков с работни групи по различни теми, ще бъде изходът за това как бързо да възстановим взаимното доверие, да засилим сътрудничеството и в крайна сметка да създадем по-свободно пространство и за съвместната историко-образователна комисия да продължи работата си без политически натиск. Мисля, че на всички ни е ясно, че тази комисия обаче не може да свърши работата в следващите шест месеца. Практически последната година беше абсолютно изгубена - непродуктивна работа, не се стигна до нито едно решение. Но, дай Боже, да ме опровергаят на срещата през февруари", казва Бучковски.

Той смята, че последователното спазване на Договора за приятелство и сътрудничество е пътят, който ще доведе до взаимно приемливо решение. "В договора се използва терминът обща история, не аз го измислям. Съвместната историческа комисия трябва да изгради пътя от тази обща история, към общо бъдеще, като набляга на личностите и събитията, които ни свързват. Факт е, че комисията досега е завършила успешно три исторически периода и има решение за пет исторически личности. Едината страна е наративът, който ще бъде използван при отбелязване или празнуване от македонска и българска страна, от друга страна - как ще се хармонизират учебниците в Република Северна Македония и България чрез текстовете, които ще уточнят македонските и българските експерти. Тук не виждам големи дилеми. Нашите позиции ще бъдат по-силни, ако се придържаме към споразумението", заяви Бучковски.

Попитан дали е оптимист за решаването на въпроса, след като изслуша позициите на новото правителство в София, че преговорите ще бъдат разширени и за други теми, но че няма отстъпка от червените линии на България, Бучковски каза, че ще изчака първата среща на новите премиери и в двете страни.

"Това посещение беше обявено след избирането на новото правителство. Надявам се, че след сформирането на работните групи те ще се срещат интензивно и вярвам, че това ще бъде пътят, който ще доведе до взаимно приемливо решение", каза Бучковски.

Бучковски смята, че търсенето на взаимно приемливо решение "ще продължи оттам, докъдето е стигнало, а това е открит диалог по предлагания от българската страна пакет "Пет плюс едно". И това, което го прави оптимист е че Петков е казал, че трябва да бъдат отчетени и червените линии, които присъстват в резолюцията на македонския парламент, съобщи БТА.