Специалният представител на Република Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски ще направи нов опит за съживяване на разговорите със София, където се очаква да замине в понеделник, съобщава македонският ТВ Канал 5.

В понеделник Бучковски започва консултации с представители на българското МВнР. Целта е връщане на доверието към Договора за добросъседство между двете страни.

На масата ще бъде сложен План за действие или така наречената пътна карта за прилагане на Договора, което е едно от трите основни искания на София. В зависимост от напредъка в съгласуването на текста с българската страна не е изключено Бучковски да се срещне с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Бучковски потвърди за Канал 5, че комуникацията с България се засилва, без да посочва подробности. Във вторник или сряда той ще се срещне и с вицепремиера Красимир Каракачанов.

Специалният представител на Република Северна Македония за отношенията с България вече направи една дипломатическа совалка. Точно преди месец - на 9 декември 2020 година, той посети София за срещи с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.