Софийският апелативен съд остави в ареста Красимира Трифонова, обвинена за убийството на Пейо Пеев, станало през януари. Решението е окончателно, съобщи БТА. "Срещу мен и близките ми действа престъпна организация за покушения. Използват се фалшиви свидетели срещу мен", заяви бившата дипломатка, която продължава да твърди, че е невинна.

Снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Трифонова е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - съпругата на Пеев Габриела Савова, е причинила смъртта му, а след това двете са се опитали да запалят тялото му.

След като миналата седмица Софийският градски съд отхвърли молбата на Трифонова за по-лека мярка за неотклонение, сега тя обжалваше решението пред Апелативния.

Тъщата на Пейо Пеев беше доведена днес в съдебната зала с белезници и пранги, предаде "Фокус". Адв. Димитър Вълков отново поиска домашен арест за Красимира, като изтъкна, че нямало категорични доказателства, че тя е извършила деянието, в което е обвинена, а вече 120 дни е зад решетките с мярка "задържане под стража". Защитата се позова и на чистото съдебно минало на Трифонова и авторитетната ѝ работа над 30 години като дипломат.

Съдебният състав с председател съдия Желязков и членове Илиев и Шкодрова определи, че на този етап на разследването не е разколебано предположението за съпричастност на Красимира Трифонова към деянието и не уважи искането за по-лека мярка.

Снимка: БТА

Според въззивният състав не е реална опасно за укриването ѝ, но може да има опасност за извършване на друго престъпление. Съдия Желязков бе категоричен, че от началото на делото, разследващите са извършили оперативни действия и има събрани свидетелски показания. Апелативният съд изрази несъгласие да бъдат използвани като доказателства показания на полицейски служители, участвали в първоначалния разпит и ги е изключил при преценката си.

На този етап Апелативният съд все още подкрепя тезата, че подсъдимата е участвала в престъплението заради ДНК експертизи и намерени вещи в опожарения автомобил. В колата разследващите са открили и кабел, по който е имало биологичен материал и от жертвата, и от Красимира, което не може да бъде пренебрегнато.

Самото деяние се съчетава с непредвидимост на действието и упорство при осъществяване на действието. Така, въпреки характеристичните данни на Трифонова, съдията намери висок риск за извършване на друго престъпление при мярка различна от задържана под стража.

Снимка: Руска православна църква в Тайланд

Магистратите записаха в мотивите си, че има събрани доказателства, които подкрепят тезата, че Трифонова може да е извършила престъплението, за което е обвинена. Разпитани са и много свидетели.

Защитата поиска да бъде направена съдебномедицинска експертиза за това дали Трифонова може да престоява в ареста, заради влошено здраве. То обаче бе отхвърлено, допълва БТА.

Пред съда тъщата на Пейо каза, че е невинна и не е извършила убийството. В емоциалната си пледоария Трифонова заояви, че няма общо с това престъпление.

"Не съм влизала в тази кола. Възпитана съм да спазвам законите. Не се провеждат никакви следствени действия с мен. Всичко, което става е еднопосочно като действия и се интерпретира срещу мен. Трябва да бъде разширен кръгът на заподозрените. Срещу мен и близките ми действа престъпна организация за покушения. Има заплахи и насилие да отнемат деца. Това са заплахи за националната сигурност. Жертви на тази организация се свързаха с мои близки и разказаха какво се случва. Използват се фалшиви свидетели срещу мен", каза Трифонова.

Автомобилът с трупа на Пейо Пеев бе открит леко опожарен в гориста местност в района на Витоша, по пътя за хижа "Алеко". 44-годишният мъж бе убит в колата си на 18 януари на улица "Елемаг" в столичния квартал "Изгрев". Там той отишъл, за да се срещне с 33-годишната си съпруга Габриела Пеева-Славова. Двамата имат 6-годишен син, а няколко месеца преди убийството Габриела родила второ момченце. То било записано на името на Пейо, въпреки че ДНК анализ вече показа, че не той е биологичният баща. Именно заради разногласия по отношение на децата била уговорена срещата между Пейо и Габриела. Когато мъжът отишъл на адреса обаче, в колата се качили съпругата му и майка й. 

Ден по-късно тялото на Пеев бе открито в колата, оставена от майката и дъщерята край хижа "Алеко" на Витоша. При извършената в Съдебна медицина аутопсия на 44-годишния мъж е установено, че причина за смъртта му е "остра сърдечно съдова и дихателна недостатъчност" и съответно "механична асфиксия" от притискане на шията, т.е. мъжът е бил удушен.

По време на днешното заседание близки и приятели на Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София. В него участваше и бащата на малкото дете на Габриела - бившият депутат Велико Минков. 

Снимка: БТА