"Ние не знаем какво ще вземем от "Южен поток", дали ще вземем един лев или ще вземем повече. Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации", коментира пред журналисти Росен Плевнелиев новината, че руският му колега Владимир Путин спира проекта.

По думите му не се прави и елементарната разлика между оборот и печалба, а  оборотът на България, приходите от "Южен поток" не са гарантирани, цитира го БТА.

Държавният глава подчерта, че предишните правителства не са подписали договор за приходите и това е огромен пропуск.

"Затова нещата са повече от елементарни, не искам да се повтаря "Белене". В "Белене" се чудехме в продължение на 20 години има или няма договор, колко ще струва този проект - 4 млрд. или 10 млрд., стига вече. Нека да покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото по тях да има договори. И не да спорим за цифрите дали са оборот или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба", категоричен бе Плевнелиев.

Той добави, че не знае какво България ще спечели от "Южен поток" и ако някой знае, да извади доказателство.

Попитан какъв е пътят на страната ни в създалата се ситуация, президентът заяви, че докато няма официална позиция в писмен вид от Русия, правителството не може да каже нещо конкретно и затова сегашната му позиция е много смислена.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира по-рано, че докато няма официална позиция на Москва, няма какво да се коментира от наша страна, но потвърди позицията на страната ни, че сме за изгоден проект според законите на ЕС. Министърът на икономиката Божидар Лукарски добави, че за него проектът не е затворен, дакото няма потвърждение.

"Когато дойде ясна позиция на руската страна, тя ще бъде обсъдена и в рамките на ЕК, която е партньорът на руската страна. На всички е ясно, че "Южен поток" не е проект между Русия и България, а между Русия и ЕС", каза още Плевнелиев.

Според него решението може да бъде взето само във формат Русия - ЕС и то е изцяло в техните ръце. Президентът подчерта, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, каквито индикации засега не дава, никой в ЕС няма да каже "не" на проекта.

На въпрос дали прекратяването на проекта е успех за ЕС, държавният глава коментира, че тук не става въпрос за успех или неуспех. Той е противник на тезата, че тече някаква форма на противоборство. По думите му нещата са много елементарни - ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона.

"Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза, но когато се съобразяваме с върховенството на закона и правилата, всякакви проекти - големи и малки, се случват", добави Плевнелиев.

Междувременно българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира, че обяснението на Путин за прекратяването на "Южен поток" с България донякъде изглежда прехвърлено от болната глава на здравата.