Бившият премиер Бойко Борисов отвърна остро на заявеното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че ще подаде сигнал в прокуратурата за извършени от него престъпления.

"Пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава живеем, или сме живели. Просто не мога да си обясня... Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е - как му е казано, че има жена и деца, семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо!...", разказа вчера Рашков.

Лидерът на ГЕРБ му отвърна задочно по време на среща в партийната централа, където събра бивши министри, сред които Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Лъчезар Борисов, проф. д-р Костадин Ангелов, Деница Сачева и др. Пред тях Борисов изтъкна, че все още няма доказателства за твърденията за подслушвани политици, стана ясно от излъчване на живо във Фейсбук страницата му.

"Никой не говори за нищо друго, освен за ченгеджийските им номера. Вече мина една седмица, в която се говори, че правителството е подслушвало. И до ден днешен няма нищо реално, защото не е имало. И те толкова вече се паникьосаха, че трябва да съшият нещо, да направят някоя компилация, някакъв нов Костинброд, и в желанието си това да го сторят, дори ни нарекоха бивши хора, както са казвали чекистите в СССР и са унищожили целия цвят на нацията, същото е било и тук в България. Основният мотор на това е една мракобесна фигура, шеф на комунистическо следствие (очевидно говори за Бойко Рашков, който беше шеф на НСлС - б.р.), изключително червен, на червена диктатура, който плаши и създава страх. Аз съм убеден, че сега трескаво искат да намерят нещо, с което да избягат от това, защото рано или късно те трябва да кажат за подслушваните - ако някой е говорил с криминално проявено лице, което е разработвано, то естествено, че ще е попаднал в такова СРС. Да излязат и да кажат кои са. Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно.

Така като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек вече, само това не са ми пришили... на филета. Обръщам се към вашите набори и към вас самите, защото това е правено в България през 1944 година. Тогава дядо ми е бил кмет на село до София и са го пребили с тояги и са го убили и са написали в смъртния акт, че е починал от червен вятър, същите тези, които в момента - Радев, от БСП издигнат, Рашков - от БСП“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов вече хората не вярват на обвиненията за подслушване, защото не е имало.

Фабрикуват в момента, трябва да направят нещо, за да избягат от това, в което се натикаха. Вече хората не им вярват за тези подслушвания“, допълни той.

Борисов се обърна към "демократичната общност", като я предупреди:

„Дойдат ли за нас - вие сега малко ви е приятно, защото по една или друга причина като политически опоненти бият само по ГЕРБ. Но запомнете ми думата – след това ще дойдат и за вас. Така сме паднали едно време под турско робство. Един по един са падали градовете ни и другите не са им се притичали на помощ. Знаете резултата за 500 години. Не 50 години, 500...“.

След това той заяви, че иска от приближените си в партията ведрост, бодрост, защото те са младата смята.

Борисов посъветва младежите от ГЕРБ, които също присъстваха от срещата, да не са толкова стегнати, да не се притесняват и да са по-отпуснати.

"Най-много да дойдат да ме арестуват. Когато това се случи, ще дойдете пред ареста, ще донесете хляб, вода", пошегува се той и призова арестуващите да идват по-рано, че му предстоят пътувания из страната.

За бюджета

Проблем с бюджета има от началото на Covid кризата, каза накрая Бойко Борисов в коментар на казаното вчера от служебния министър на финансите Асен Василев, че бюджетът има сериозни структурни проблеми. Той съобщи, че правителството на ГЕРБ е похарчило над 800 милиона лева от началото на годината за непредвидени разходи, което според него е проблем. По думите му бюджетът е трябвало да бъде актуализиран още през март.

"Сега вие подсигурете до септември, до октомври и кажете как. Кое е лесно?! Свършиха, ама в същото време започваме пращаме безплатно на екскурзии пак хората - старата изпитана схема. Думата безплатно за едни, означава платено за други - стягате се, работете, съберете си приходите. Неслучайно във всички проучвания, докато ние бяхме управляващи, са, че БВП до края на годината ще ни е 3,5-4%. Ще напълни хазната", обърна се по този повод бившият премиер към съпартийците си.