Предприетите мерки за изпълнение на конституционните задължения на Българската армия при продължаваща епидемична обстановка бяха обсъдени днес на среща в президентската институция, съобщиха от "Дондуков 2".

Срещата се проведе по инициатива на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и в нея участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Дирекция "Операции и подготовка" в Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.

"Задача от първостепенна важност е да се запазят здравето и животът на личния състав, за да могат Въоръжените сили да продължат изграждането на способности и да изпълняват своите функции при всякакви условия", заяви държавният глава.

Осигуряването на непрекъснатост на носенето на бойни дежурства, както и своевременно медицинско наблюдение и лечение на личния състав бяха сред темите на срещата. Военният министър и началникът на отбраната информираха за прилаганите и набелязани мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в Българската армия и недопускане на загуба на отбранителни способности, се казва още в краткото съобщение.

Снимка: Прессекретариат на държвания глава

Неотдавна избухна скандал, след като се разбра, че новият началник на ВВС ген. Димитър Петров е с COVID-19, но въпреки че е бил информиран за това, президентът отиде на международна среща в Естония, където домакините прекъснаха и предстоящото му официално посещение заради изтеклата вече информация за това. По-късно се оказа, че Румен Радев също е с положителен тест за коронавирус и се самоизолира, но столичната РЗИ набързо свали карантината му, заради което шефът й беше освободен от длъжност. 

Междувременно Красимир Каракачанов изкара вкъщи пълна карантина.