Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния натиск, обсъдиха в телефонен разговор днес държавният глава Румен Радев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Българският държавен глава изказа съболезнования по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение.

"Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото й овладяване", заяви Румен Радев и допълни, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите.

България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието.

България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления миграционен натиск на границата си с Иран, заяви българският държавен глава. България също отчита усложняване на миграционната обстановка, посочи президентът.

По думите му страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Президентите Радев и Ердоган заявиха готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

Снимка: AP/БТА

Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че миграционният натиск по границите на България се засилва, но положението е под контрол и ситуацията се следи сериозно. Командировани са допълнително служители на жандармерията по границите, както и с техника във вътрешността на страната. Ако се наложи, ще бъдат включени и сили на Министерството на отбраната.

Натискът е породен е от конфликтите в Близкия изток и Централна Азия, отчитат от МВР. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция се засилва и се очаква допълнително повишение на този натиск по една политическа причина - изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми, заяви още Рашков.

Данните показват, че от началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опити мигранти да преминат територията на България, като 16 900 души са били върнати към вътрешността на съседните държави.

България продължава да е държава транзит, а не крайна цел на мигрантите. Най-много мигранти има от Афганистан. Центровете за настаняване поемат голяма част от хората, но засега капацитетът им не е запълнен.