България има нужда от таланта, енергията и високите амбиции, които създава и развива Техническият университет в София. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва днес в тържествената церемония по случай 75-годишнината от откриването на Техническия университет - София, съобщи прессекретариатът на президента.

"Гордост е, че нашият първи технически университет, изградил повече от 100 хиляди квалифицирани инженери, днес е един от най-големите, модерни и престижни технически университети в Източна Европа", посочи в приветствието си държавният глава.

"На вашето поколение се пада честта да извърши дългоочакваната трансформация на родната икономика към производства с висока добавена стойност, към чувствително по-висока производителност, към ускорен преход към кръгова зелена икономика и дигитализация", заяви още в приветствието си Румен Радев. Президентът подчерта, че за страната ни е важно отново да изнася завършени продукти, а не основно суровини.

По думите на държавния глава дълбоката политическа, икономическа и финансова криза, в която изпадна страната през последните десетилетия, постави на изпитание и Техническия университет. "Но България продължава да се развива. Нашите възродени амбиции, европейската интеграция, притокът на инвестиции и нови технологии възродиха отново интереса към инженерните специалности, към приложната наука", посочи президентът и допълни, че инженерните науки уверено заемат мястото, което им се полага в челото на усилията за изграждане на модерна България.

На студентите и докторантите от висшето училище президентът пожела да вложат цялата си енергия за ползотворната интеграция на България в икономиката на бъдещето. Имате невероятна основа - поколения наред преподаватели, ръководства, академичен състав и инженери, отдадени на развитието на българската наука и индустрия, заяви още държавният глава.

По повод годишнината на висшето училище Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава, който беше приет от ректора на университета проф. д.н. инж. Иван Кралов. Отличието е за приноса на Техническия университет - София за формиране на основите на инженерното образование в България, за създаването и утвърждаването на програмите за висше образование и квалификация на поколения инженерни специалисти. Почетният знак е и за значимите достижения на учените от университета в областта на инженерните науки, както и за успешните сътрудничества с бизнеса за въвеждане на иновативни технологии.

Ректорът на Техническия университет благодари за оказаното признание. "Убеден съм, че ще продължим с не по-малки сили да работим за изграждането на бъдещия технически елит на нацията", заяви той.

Проф. д.н. инж. Кралов връчи на държавния глава от името на академичното ръководство почетна грамота и златен медал по повод 75-годишнината на университета за неговия принос за издигането и утвърждаването на авторитета на Техническия университет на национално и международно равнище.