При посещението си в Русия поставих въпросите за оптимизация на цените и условията за доставки на руски енергийни ресурси за България, а също така и за по-добри условия за присъствието на българския бизнес в Руската федерация. Много се надявам българското правителство да оползотвори всички тези възможности след възобновяването на диалога на най-високо равнище между двете държави. Това заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти, попитан какви договорености очаква от днешната визита на българска правителствена делегация в Русия.

Държавният глава призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ "Белене" и за вдигане на мораториума върху реализацията на проекта. "Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и да има действени механизми за контрол на ядрения риск", подчерта президентът.

В отговор на въпрос дали в България има автокрация, Румен Радев попита реторично:

"Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира", заяви държавният глава.

Президентът добави, че министър-председателят изобщо не се отзовава на исканията за изслушване в парламента, но може с вдигане на да завърти на 180 градуса всички народни представители от мнозинството да гласуват обратно на това, което са приели вчера.

"Не мисля, че има война между институциите, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси - какви са целите пред нас, така че българите да имат много по-голяма сигурност, високо качество и стандарт на живот, за това трябва да работим всички", призова още Румен Радев.

"Модернизацията на Българската армия няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само че е опасно, но накрая винаги излиза скъпо", заяви още президентът Румен Радев в отговор въпрос за намерението на лидера на ПП "Воля" да бъде наложен мораториум върху проектите за модернизация на Въоръжените сили.