Битката за това кой ще се класира на балотажа на кметския вот в София ще е до последно, става ясно от данните от проучването на Центъра за анализи и маркетинг, представени в БТА. Води кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, но неговите гласове не стигат за победа още на първия тур.

Възложител и финансиране, както и реализация на изследването, е Центърът за анализи и маркетинг. То е проведено в периода 19-23 октомври 2023 г. Обемът на извадката е 804 пълнолетни граждани на София, 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Методът на регистрация на информацията е пряко стандартизирано интервю. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност е ±3,5%.

Общо 32,6% (сред 43% вероятни гласуващи) са посочили, че смятат да гласуват за кандидата за кмет Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ и "Спаси София", 23,4% - за Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, а 19,5% избират Ваня Григорова, номинирана от местна коалиция "БСП за България". Следват Деян Николов от "Възраждане" с 9,7%, с 6% след него е Ивайло Вълчев от "Има такъв народ", 4,5% получава Вили Лилков, кандидат на местна коалиция КОД. Не са решили дали ще гласуват 3%, а 1,5% не подкрепят никого.

Ако има балотаж, на който се явяват Васил Терзиев и Антон Хекимян, 54,8% сред вероятните гласуващи на втори тур биха гласували за Терзиев, 38,3% - Хекимян, а 6,9% ще отбележат "Не подкрепям никого". При балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова, 60,3% сред вероятните гласуващи на втори тур биха гласували за Терзиев, 33,1% - за Григорова, а 6,5% - ще отбележат "Не подкрепям никого", предава БТА.

Според Юлий Павлов последната седмица е почти е изключено да бъде стопена преднината на Васил Терзиев. Между Хекимян и Ваня Григорова обаче борба ще има до последния момент кой ще стигне на балотаж, прогнозира политологът.

Данните за нагласите при евентуален балотаж с Хекимян и Григорова също дават преднина на Терзиев.

"Но почти сигурно ще е доста далеч от абсолютното мнозинство в СОС, 7-8 гласа няма да му стигнат и предстои трудно управление. Но такава ще бъде ситуацията във всички областни центрове", каза директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Проучването показва също, че Терзиев и Хекимян имат по-ниска подкрепа, в сравнение с тази за листите за общински съветници на техните политически сили, докато Ваня Григорова получава по-голяма подкрепа от тази за листата на БСП.

Това сочат данните от анкетираните, отговорили на въпроса "За коя листа за общински съветници смятате да гласувате".

От запитаните участници в изследването 33,5% (сред 43% вероятни гласуващи) са избрали ПП-ДБ и "Спаси София", 24,2% - ГЕРБ-СДС, 12,4% - "БСП за България". Следват "Възраждане" с 10,8%, 5,9% имат ИТН, 3,4% - местна коалиция КОД. С "Още не съм решил" са отговорили 4,6%, а "Не подкрепям никого" - 3,8%.

Според Юлий Павлов избирателната активност на местния вот в София ще бъде ниска, а около 15 на сто от избирателите не са решили за кого ще гласуват. 43,5% от анкетирани жители на София в проучване на Центъра за анализи и маркетинг отговарят категорично "Ще гласувам и съм решил за кого", 14,7% - "Ще гласувам, но не съм решил за кого", 18,6% - "Още не съм решил дали да гласувам", а 23,2% - "По-скоро няма да гласувам" и без отговор.

Попитани кой е най-сериозният проблем пред страната в момента, 50,4% от респондентите са отговорили, че това са високите цени и инфлацията, 22,1% - борбата с корупцията, 14% - съдебната реформа и промяната на Конституцията, 11,2% - присъединяването към Шенген и еврозоната. На открит въпрос кои са трите основни проблема на София, които трябва са бъдат решени приоритетно, 27,5 % са посочили състоянието на пътищата и тротоарите, 23,2% - възможностите за паркиране, 20,9% - чистотата и сметосъбирането, 19,7% - автомобилния трафик, 17,9% - наличието на места в детските градини.

Възложител и финансиране, както и реализация на изследването, е Центърът за анализи и маркетинг. То е проведено в периода 19-23 октомври 2023 г. Обемът на извадката е 804 пълнолетни граждани на София, 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души.