Движението бе спряно за около 10 минути и до образуването на километрични опашки от автомобили не се стигна, предаде Дарик.

Протестиращите се събраха при мотел Мамин Кольо и изхвърлиха на пътя домати.

Леки и товарни автомобили мачкаха доматите на пътя край Сандански, които струват само 30-40 стотинки за килограм, но пак нямало кой да ги купува заради неконтролируемия внос.

Това е втора блокада в района, след като в петък сутринта бе блокиран пътят Петрич-Сандански в района на зеленчуковата борса в Кърналово.

Първоначално идеята им бе подписката, която върви от петък, да бъде внесена в Министерството на земеделието и храните в понеделник. Но след като видели, че са много и никой не им обръща внимание, производителите решили да продължат с блокадите "до дупка".

Зеленчукопроизводителите имаха разрешение от общината и полицията за мирен митинг. Те приеха и протестна декларация, която в понеделник група от 10-15 души ще връчи в София на президента Росен Плевнелиев, на премиера Пламен Орешарски, на парламентарния шеф Михаил Миков и на земеделския министър Димитър Греков.

Те настояват за спешни срещи със земеделския министър, представители на финансовото министерство и президента Росен Плевнелиев.

"Принудени сме да продаваме на цена от 40 стотинки за килограм нашата продукция, която гледаме седем месеца. Обречени сме на глад", заяви Георги Кафтанов, организатор на протеста.

Зеленчукопроизводителите са категорични, че протестите ще продължат, докато не бъдат чути.

Ако начинът да ни чуят е като блокираме Е79 – ще го направим, но това се решава на място, защото 2-3 дни нямаме реализация на продукцията, стоката се изхвърля и хората се изнервят, каза Кафтанов, цитиран от БНР.

Вижте снимки