Зеленчукопроизводители изхвърляха домати на главен път Е-79

Над 300 зеленчукопроизводители, предимно от Петричко-Санданския район, блокираха главен път Е-79 край Сандански, в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

Обратно в новината

Коментари - Зеленчукопроизводители изхвърляха домати на главен път Е-79 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние в Русия си помним, колко са вкусни българските домати. Отдавна ги няма при нас! Много бихме искали да ги видим и да ги купуваме от нашите магазини.

В дания за три домата се плаща едно евро,и това е ужасно....

В София си купувам розови домати по 2.50 килото. Да заповядат тук и от тях ще купувам на същата цена.И един съвет към тях : Съюзете се, обединете усилия, създайте една фирма коята ще се грижи за транспорта и реализацията на продукцията ви на платежоспособни пазари. ЮДържавта не е длъжна да играе тази роля, тя е ваша. Само че от собствен опит знам,че българинът трудно търпи съдружник.

правителство нямаме..за домати ще мислим.. избирам качествени стоки и те са вносните.

sawo

Вносните домати били качествени? Ти да не живееш в kaufland?

това установих. вносните са качествени. нашите са като гума.без сок.

1. Бойко Борисов - комунист, майор от УБО , и син на полковник от МВР. Напуснал МВР по причини че не се е деполитизирал, още не си е върнал партийната книжка на БКП. 2. Цветан Цветанов комунист, служител в ДС ! (Седмо управление ). Осиновен от баба си и дядо си активни борци , за да бъде приет БЕЗ приемен изпит във ВУЗ ! Баща му е бил също член на БКП и личен шофьор на Григор Шопов ! 3. Цецка Цачева партийна секретарка на Окръжния народен съвет в Плевен. 4. Николай Младенов комсомолски... още секретар , племенник на Петър Младенов , и син на Евтим Младенов - щатен служител на Първо главно управление на ДС - свързочник в различни посолства, като ползва дипломатически статут за прикритие. 5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС в Благоевград . 7. Симеон Дянков стипендиант на фондация Людмила Живкова ! 8. Нона Караджова - дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП ! Дядо и е бил рамо до рамо с Тодор Живков в партизанският отряд Чавдар ! 10. Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, 11. Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп. 12. Правосъден министър Диана Ковачева - дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП, съпруга на настоящ лидер от БСП... 13. Аню Ангелов Комунистически генерал ! Член на БКП от време ОНО ; и сега забележете бил е делегат на комунистическата партия през 1990 година , когато БКП се преименува на БСП !

Напълно съгласен съм,но да бъдем обективни-къде ще се намерят хора с чисто минало преди 89 без връзки с ДС и без минало през 90-те.Тези хора трябва да са на по 20-30 години расли в саксия.

Abe hora ludi liste vav Istanbul kilo domati struva 2 euro dayte gi tuka....

Какво име хубавото на тези домати ?Когато за първи път сеят купуват семена (хибрид ) втората година сеят от събраните семена и тъй като са хибридни нищо хубаво не излиза .Доматите са отвратителници нямат вкус.

Искахте пазарна икономика - получихте я. Искахте европейски съюз - получихте го. Сега защо протестирате? Имаме свободно ценообразуване, всеки може да си продава стоката на пазарна цена. Май забравихте, че като влезем в ЕС сме в пряка конкуренция с всички от съюза, а те са много по-напред, могат да произведат много повече стока на много по-ниска цена.

Още някой е заразен от безнаказаност. Като платите чистенето на пътя и някоя катастрофа ще се изпокриете по селата.

А защо не се КООПЕРИРАТ? Защо кооперативите после не си пласират сами продукцията - я в магазинчета, я по пазарите - има свободни сергии. И малко по-ниски цени и няма да зависят от прекупвачи...

С домати няма да стане! Докато не се научим, че Тикви и други зеленчуци от ънърграунда не трябва да ни управляват, така ще е! 4 загубени години!

Какъв ти е проблема бе тиквеник?За пръв път ли виждаш такова нещо?Не си ли виждал да се излива мляко,крави на жълтите павета и трактори от Пловдив до София.Явно имаш къса памет и ще ти припомня ,че това се случваше когато на триглавата ламя изяде всичко.

опитайте се да промените макар и малко образованието си.Бяхте доячка почти 4 години ,но манталитетът Ви не позволява промяна.

30-40 ст., а в магазина са 1.50 - 2.00 е.ати прекупвачите

Ха кажи ми логиката - домати произведени в Мексико и транспортирани 6000 км до Канада - струват тука пак 2 лева килото ?

Няма логика, има глобални политически и икономически интереси.

Ако се вдигне минималната работна заплата на зеленчукопроизводителите на 6 евро на час, всичките гладни Българи дето работят по фермите в Англия, Германия, Холандия, Испания, и т.н. ще се приберат да берат зеленчуци, плодове и цветя в България - така ще ударим европейските пазари .... Пример - заради кризата в Америка и поради засилените имиграционни мерки , фермерите в Тексас, Калифорния, Ню Мексико и прочие , пропищяха че нямат евтина мексиканска работна ръка да им прибира продукцията - цените на зеленчука скочиха и полицията почна да пуска повече нелегални имигранти :)))))

Не може. Никакво вдигане на заплати. Но виж, може да се намали. Ако се вдигнат заплатите, веднага ще падне валутния борд и ще дойде апокалипсиса. А така поне ще го чакаме още десетина години, та да може богатите да станат още по-богати. И после ще има "Световна война Зомби"

Това са производители, те не взимат заплати (!)

Прав си ,55!Щом приехме всичкия боклук на Прованса и го оставихме да вилнее по улиците.........

А бе как се сетихте сега да протестирате всички? 4 години лъскахте с език гъза на банкянският простак и се смеехте около него курвенски,когато ви тупаше по гърбовете!Тогава нямахте ли проблеми? С години селскостопанските производители не направиха нищо ,за да се спасят от прекупвачи. А беше достатъчно да се обединяват,да си купят 1-2 буса и да си продават стоката по борсите! На борсата на Дружба в София с години има едни същи прекупвачи,които започнаха с раздрънкани Фордове,а сега карат Мерцедеси-няма фактури,няма касови бележки!Същото е и на Плодовитово и на Труд! А между другото, на Дружба, 70% от прекупвачите са мангали! Значи мангалите излизат по-умни от българите-печелят на техен гръб,а българите искат някой да им реши проблемите и давай" ПРОООТЕСТ,БЛОКАДАААА!" тЪПОТИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!

Те джавасите са и по всички пазари, не само по борсите. Но прекупвачите са мафия. Производител няма да бъде допуснат да им подбива цените.

Къде е държавата,която създава условия,контролира,работи за народа?Така както обещава преди всеки избори!?

На бул. "Дондуков" 1 и 2, на пл. "Народно събрание" 2, на адресите на ВСС и всички други институции. И ако не знаеш, в капитализма няма нужда от такава държава, всичко се контролира от пазара. Това е пазарна икономика. Държава има само през комунизма. Е, ЕС може, ама това е различно, те са демократи.

Основно бедите на Булгаристан тръгват от софия!

Тръгват от дребния крадец, такъв дето си мисли, че той може, щото неговото е дребно и му се полага. Разни такива като тебе, селчовци, на които все София им е виновна, ама все в столицата искат да се набутат.

Бля,бля......

как моге в булгаря граките домати да са по евтини от нашите а в грееце да струват 1,50 еуро. някои печели от това. тук се иска ,,даргавна,, политика!!!да се защитят интересите на булгаря!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не бе да се раздадат на софиянци че са огладнели.

Доматите пред парламента -"кафето" става на аперитив-да не би от вчера да са ниски изкупни цените?

Могат просто да ги докарат в София и да ги раздадат по улиците на бедните. Така правят в Гърция-там хората си помагат в кризата а тук се самоизяждаме.

Могат да ги дадат направо на тези дето лапат комисионните от вноса на чуждестранните зеленчуци и плодове.Гадни софиянци,саможиви,егоисти,трябва малко поне човечност!

Какво са ти виновни софианци бе глупак.

Тук основно вие от София изяждате,а другите от провинцията ,......те могат да карат на трева,кора от дървета и мравки!Чудесна държава е Булгаристан!

Деца не трябва да се допускат на шествия и митинги.Това представлява опасност за физическото и психическото им здраве.Утре част от тях ще се превърнат във вандали ,подобни на тези ,които днес хвърляха камъни по централата на БФС.

Гакова глуповато население няма никъде !!!

Идея за земеделците-да не си хвърлят реколтата да идат пред парламента и да си пуснат реколтата по 60 стотинки килограма,тогава протестиращите ще им изкупят реколтата а Куришарски и Гилбордите ще се къпят в лютеница...като истински фараони ...

Изказването на Кафтанов накрая е доста странно. Той заявява че от 2-3 дни няма реализация на продукцията. Ако наистина няма реализация на продукцията този проблем би трябвало да е от месеци или години, а не от два три дни. Странно е как 2-3 дни слаба реализация заплашват доста заможни хора като тези земеделски производители с глад. Може би малко (или не малко) преувеличават за да създават напрежение в държавата. Този Кафтанов е свързан с Герб.

Ако българите бяха по-умни, то тия театри нямаше да ги има. Но уви, реалността е друга.

Кати гледам качеството на доматите, хубаво правят, че ги изхвърлят. Омръзна ми да копувам скъпи и некачествени зеленчуци с парите, спечелени с много труд и старание! Български или не - не стават за нищо!

Друго си е турските. Какви са хубави, какви са сладки и вкусни, сочни, без зелени дървета и кочани в тях. Как ухаят...

Е какво слагате минуси, не ви ли харесват турските домати? Мене ме кефят, вие майтап си мислите. Българските не ви харесват, турските не ви харесват, да работите не ви харесва, парите ви били малко, ама то няма угодия на вас.

Ей измекярин,имаш ли и най-малката представа, колко труд се полага да стигне един домат /примерно/ до пазара?

Откъде да има, той си мислиш, че доматите растат вечер под сергията, а сутрин ги продават.

Имам представа. Даже съм играла ролята на пчеличка в оранжерията рано на пролет. Знам как се отглеждат и как стигат до пазара. Знам как почти всички производители отделят едно местенце от оранжерията за семейството, а другото торят колкото могат. Ако ги мързи купуват от читав производител за семейството си и за пробите на пазара. И понеже това беше отдавна, със старите кантари, знам как си пиляха грамовете и как гонеха тези, които теглеха точно на клиентите. Сегашните мурафети не знам, но като съдя по вкуса на доматите доста са напреднали. И не обиждай, без да познаваш човека насреща! Не говори добре за теб.

Ето тези протести ги подкрепям 100%!!!!!!!!!! Хората бачкат, а струда им се подиграват всякави софийски, пловдивски и други /от големите градове/ тарикати, които с писал;ката изкарвт пъти повече от тези отрудени хора!!!!!!!

Неотдавна си ходих на село. Там се е случило следното: Един "предприемчив" българин, в нашия случай Гербер взел под аренда 30000дка /тридесет хиляди/ земя подържане за пасище, без да има ни едно животно. От това той печели годишно над милион лева евросупсидии. Отгоре на това иска от селяните такса паша по 10лв годишно за животно. Резултата е ясен -селяните унищожават животните и кой къде му видят очите. Ето защо има протести, и справедливи.

ИЛИ ТИ СИ ЛЪЖЕШ БЕЗПЛАТНО???

като не знаеш еуропеиските програми не говори за лаги. за пасбище и необработване на земята дават ,,помощ,, на декар!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ако си ,,ватре,, в систематашмафятащ, могеш да го правиш. това е ,,новата мафя,,!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добре де, защо не ги раздават ами ги изхвърлят. Нека да протестират щом искат, нека да предложат и демократично решение ако могат, но не бива доматите, и каквато и да е друга храна, да се похабяват така.

Много загрижени има за изхвърлянето на храна и гладуването на хората. А случайно да знаете какви колосални количества храна се изхвърля ежедневно от магазините по цял свят? Количествата са достатъчни, че да се реши проблема с глада в цял свят.

Не се раздава на бедните, а се хвърля с кофите. Това е капитализъм в най-висша форма.

тa щом газат домати гладни не са. комунизма си отиде .това е капитализма ако ти стиска .на мен никои не ми помага щом сам частно си поемам риска. аре у лево комунягиии.

по времето на живков се изнасяха за съветския саюз милиони тонове домати за нищожната цена от 1стотинка за килограм. а при капитализма цената се определя от търсенето. щом няма купувачи на по висока цена, значи има нещо гнило. този селяк дето се из хварлил, че гледали доматите по 7 месеца е бил явно пиян.

Друго си е да разкаваш чантичката в софиййския офис и да ти плащат а за това!!!!!!!! ХРАНТУТНИК СМОТАН!!!!!! ХОДИ ДА ПОДСКАЧАШ ПО ПЛОЩАДА!!!!!!

щели да умрат от глад - голям смях. реално има хора, които умират от глад у нас, но те не изхвърлят храната на шосето. нали искаха пазарна икономик, а сега искат държавата да се намеси. е как да се намеси държавата в една пазарна икономика? да възобновим заводите "Кирков", да върнем бригадите, за да се берат доматите на частниците и учениците да правят лютеница, която да отива в частните магазини на колонизаторите от запад? тези не са добре. хората няма какво да ядат, а те хвърлят храната под гумите на колите. ами да се оправят сами, кой им е крив. да не би президента или премиера да са ги карали насила да гледат домати? да не говорим, че цялото селскостопанство (земеделие и животновъдство) у нас е много добре работеща мафия!

Всъщност те са си прави , държавата като такава би трябвало да защищава интересите на своя народ,в този смисъл хората протестират срещу неконтролирания внос т.т държавата може да сложи мито върху вноса или просто да го прекрати а пазарната икономика ще се осъществи от вътрешният пазар без външни намеси тъй като голяма част от вноса е страхотно добре субсидиран и поради тази причина ни размават с цени.

Тези в земеделието всички са гербовци на хранилки. Ще се гътнат от злоба.

ОТ КОЛКО ГОДИНИ СЪЩЕСТВУВА ГЕРБ И ОТКОГА В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОБЛЕМИ С УНИЩОЖЕНОТО И ЕДВА КРЕТАЩО ЗЕМЕДЕЛИЕ В БЪЛГАРИЯ???

Ами Батмана що не вика Америка да купи българска продукция нали не искаме да сме 17 република на Русия сега ще си ядем само ние.Тези американци защо не вземат да купуват.

В хамериката обичат да е пакетирано, добре омазано с парафин да лъщи, да е наблъскано с консерванти за да трае няколко месеца, и да е ГМО, защото така е модно сега.

не се залуждавай! дядо ти Тодор не е на власт вече и няма ученици и работници от заводите да ходят по бригади, за да гледат селскостопанската продукция в България. нашите домати не са по-различни от тези в щатите, Анадола, Византия, югозападна България (област Македония)...ако искаш хубави домати (не само) трябва да запалиш колата, да отидеш до някое селце далеч от голям областен град и да търсиш я баба Мара, я баба Пена, я баба Къна...

Над 300 зеленчукопроизводители със скъпи джипове и супер луксозни лимузини, предимно от Петричко-Санданския район, блокираха главен път Е-79 край Сандански, в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

Какво точно трябваше да значи това? Какво значение има какви коли карат? Прекупвачите и търговците да не се возят на лади или може би са слаби?

Не, от няколко тона домати трябва да язди мегалуксозна лимузина "Бентли", тъпак.

Организатор на протестните действия - бизнесмена Георги Кафтанов. Получили субсидии по Схемата за единно плащане на площ - ГЕРБераста ГЕОРГИ АНДОНОВ КАФТАНОВ от село Ново Делчево.

баи ганио..събуди се! отиваш на море в чъжбина,мечтаеш за немска кола, псъваш кмета заради дупките ,наливаш се с ракя от сътринта..и ти е виновен всеки друг..освен самя теб. баи ганио, викаи и за уискито и водката и цигарите,да има само български. ама ,баи ганио,теб те научиха да не мислиш и затова реагираш първородно. това че си смешен и не го осузнаваш..то си е щастие.

Присмял се хърбел на щърбел, са казали хората. Та и ти така.

ти се обръщаш на баи ганио. и то с право.

Пътувах миналото лято към гр. Маджарово през Хасково и селата. На много места, директно пред оградите на къщите бяха поставени масички и сергийки, където се продаваха зеленчучи, вкл. домати. Спирах неколкократно с желание да купя, но се подразних от цените, които бяха до два пъти по високи от цените на доматите в София. Та въпросът ми беше: След като тези продавачи, продаваха продукцията си директно от двровете /местата/ зад гърба си, без прекупвачи, междинни търговци, скъпоструващ транспорт, данъци и касови апарати, КАКВО ОСКЪПИ ПОЧТИ ДВА ПЪТИ продуктите, които исках да купя?!

Ами ако не е скъпо, то българина няма да си купи, защото си мисли, че нещо е развалено. Хората са видяли, че обичаш да си купуваш турска пластмаса на петорни цени, та защо да не ти продадат и те. Макар и това което пишеш да не е точно така. Ти ги изкара едва ли не някакви мастити търговци, дето въртят милиони от масичките са два буркана или домата. Колко си жалък.

Жалък съм, защото се дразня от селски тарикатлък и алчност ли? Ето затова призивът "купувайте българското" ще остане глас в пустиня. Считам, че е коректно в случая, който описах, да се съобразят поне с цените в магазина. Да не говорим, че у нас "производителите" масово нахитряха и започнаха да произвеждат чуждоземните безвкусни сортове зеленчуци щото били по-трайни и по-добре изглеждащи. Аман от "къдрави салати", айсберг, китайско зеле, "копф салатка", турско зеле и т.н. Когато попиташ, всеки продавач ти казва: бългаско е. Е да, но мен какво ме топли, че е отгледано на българска почва, като НЕ Е българско, а?!

много коварна истина *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

България е може би единствената държава, която не се грижи за собствената си икономика и за родното си производство. Но то се вижда по доходите и качеството на живот. Това е страната, която е загрижена за благоденствието на чужди страни.

икономика няма

Така е защото голямите хранителни вериги които завзеха пазарите ни преди 10 години не се съобразяват с нашите производители защото никой от управляващите не искара закон за дребния производител.

Абе как може да се изхвърлят тези хубави български домати бе!

Волен ще организира изкупуване на домати по 2,00 лв/кг за експорт в СССР много консерви щели да правят тази година...

Днес е най-корумпираното ,най-некадърното управление,най-престъпното и готово на мръсотии управление!Това е най-алчното за лично обогатяване управление в страната за последните 40 год.-след 1973г.То е толкова базхаберно,толкова залухано и неспособно да решава проблеми,че батака в страната стана толкова непоносимо,че страната потъва с часове,не с години!Крайно време е да ударим тоягите на "специалиста" и "специалистчетата",за да тръгнем на чисто,по прав път!Вместо да хвърляте домати по пътищата,хвърлете ги по "Посрано"20-там е гадината!

Днешното е резултат от всички предишни управление в период на 24 изминали години.

Доматите трябва да се хвърлят пред партийната централа на ГРОБ, защото те съсипаха всичко за последните години !!

Да ги докарат по морето. Тук домати под 1.60-1.80 няма. По 1.20 да ги продават - с наема на сергията и трнспорта - пак ще им вземат повече.

Отчайвам се като чета коментарите ...комунизма в Бъгария не си е отишъл...всички са големи специалисти и все някой друг им е виновен и трябва да ги оправя...

Статията е за зеленчуци и плодове от 0.30лв на 3.5-5лв. Къде го видя този комунизъм? Това си е чиста пазарна икономика. Потребителите го искат и консумират, пазара го осигурява.

за това иде реч...при комунизма някой изкупува и определя цената ,а сега би трябвало да е свободен пазар нали т.е. цените според търсене/предлагане ...или съм в грешка..??

Статията е че ни дават 0,30 ст. и,а трябва да ни даде 3,00 лв,затова ще блокираме ...това ли е свободен пазар ..

Дали някой производител ще ти поречи вместо 0,30ст да му дадеш 3,00лв...

Kalin

Не знам какви са изкупните цени, но като гледам по пазарите цените нямат нищо общо с тези да не говорим че ужким всички домати били български.Трябва строг контрол за тези неща ,предпочитам българското на прилична цена!

И аз също български домати по 0,30ст. и немски коли за 1000 лв. ако може...а да забравих и ако може не ме карайте да ходя на работа искам 1000 лв пенсия..

Парламента ги дайте тези зеленчуци , там има нужда от много домати :))

само така,протести до дупка.

деер

Тотални глупости!!! В Бургас черешите не паднаха под 2 лв, а средно ги купувам за 3лв . Нали искате демокрация по български? Ето ВИ вече 23 години.......

паунд череши е 6$ или килото ще е малко над 12 $

Паднали домати ,от паднали от власт.Същите можете да купите и пред Парламента-на същите цени.

Цените на плодовете и зеленчуците рязко падат Бизнес, 31.07.2011 - зеленчукопроизводители от Пиринско се оплакват, че продават доматите си на безценица - само за 10 стотинки. От догодина министър Найденов обеща, че ще получаваме по 15 стотинки на килограм за качествена продукция, каза Георги Кафтанов от село Ново Делчево.

29.06.2013 г."Принудени сме да продаваме на цена от 40 стотинки за килограм нашата продукция, която гледаме седем месеца. Обречени сме на глад", заяви Георги Кафтанов, организатор на протеста. 31.07.2011 г. - зеленчукопроизводители от Пиринско се оплакват, че продават доматите си на безценица - само за 10 стотинки. От догодина министър Найденов обеща, че ще получаваме по 15 стотинки на килограм за качествена продукция, каза Георги Кафтанов от село Ново Делчево.

деер

Домати под 2.50 не съм купувал, освен едни преоценени , средно 3.00лв / най-вкусни за 1.30лв инцидентно попаднах преоценени, заради неравности по повърхността/. Никой да не се оплаква - има си закони и правила на бизнеса. Мен ли да ме е грижа че мафията прибира горницата, а касовите апарати "не работят"....

...доста по-високи вносни мита преференции за всяко едно родно производство...гръци, турски, румънски и всякакви други ГМО-та да си ги пробутват на запад...тук си имаме макар вече все по-малко българско качествено и истинско производство... но така е като нямаме политика на защита на нашата стока...

ама нямате пари да си ги плащате...

Да се научат да си търсят пазари преди да сеят. Да се научат да произвеждат евтина и качествена стока. Да кандидатстват за субсидии.Мита и прочие дрън-дрън го начукват на потребителя.

Много си порст Саше ... Това с пазарите и субсидиите, дето се кандидаства за тях го слушаш вече 20 години по Босфор ТеВе и понеже си първосигнален и не си произвел никога нищо реално (дето се пипа с ръка и не е виртуално) ръсиш глупости на поразия и ядеш 3 пъти охладжданео гръцко и турско ГМО. Във Франция селяните не мислят за пазари като сеят, а субсидиите им са гарантирани (не "кандиадстващ" пред корумпиран чиновник като теб).

Абе малоумник,мислиш ли че по света всеки производител е ръгнал сам да си търси пазари?Всека държава се бори за производителите си да им пласира стоката,явно ти си некой дебелосерец от свитата на тия изроди дето внасят чуждите боклуци и унищожават родната истинска продукция!

Когато нашите производители се научат да сортират сроката по качество тогава могат да имат претенции за изкупната цена.