България се прекланя пред своя герой - Апостола на свободата - един живот посветен на Отечеството и освобождението. Навършват се 149 години от обесването на Васил Левски.

В цялата страна има възпоменателни церемонии.

Снимка: Bulphoto

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова почетоха заедно паметта на Апостола. Министрите и политици поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски.

Президентът Румен Радев

Снимка: Bulphoto

"Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата", заяви президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на столицата Йорданка Фандъкова

Снимка: Bulphoto

"Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си", изтъкна държавният глава. Според него почитта към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. "Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща", заключи той.

Стотици граждани в София отдадоха днес почит на Васил Левски по повод 149-годишнината от гибелта му. Много семейства с деца се наредиха на опашка, за да се поклонят пред паметника на Апостола в центъра на града. С цветя в ръка те изразиха възхищението си от делото на националния ни герой.

Децата носеха и специално приготвени картички с лика на Левски. Някои от тях заставаха пред паметника и цитираха стихотворения, посветени на Апостола. Много от гражданите пристъпваха към паметника със знамена в ръка.

От сутринта служители на общината се грижат за организацията на реда в района на паметника на Васил Левски. За да няма струпване на хора, те дават указания на гражданите. В района има и полицейско присъствие, а движението по бул. "Васил Левски" ще бъде временно затворено за движение.

По-рано държавният глава  направи своето офииално обръщение по случай 149-ата годишнина от саможертвата на Васил Левски в официалната ни страница във Фейсбук.

"Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата", казва държавният глава.

"Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата. На човека, който отдаде живота си, за да спечели цял народ. Далеч преди нашето Освобождение, непокорни по дух и воля българи пробудиха съзнанието за собствената ни държавност. Движението за новобългарска просвета и борбата за църковна независимост преляха своя устрем в общонародния стремеж за отхвърляне на османското иго и възкресяване на България, отбелязва президентът.

Достоен син на своя народ, Васил Левски посвети себе си на Отечеството си и се пренесе в жертва за неговото освобождение. Преминал през несгодите на четническия живот, разпускането на Първата и Втората български легии, Левски съзря, че освободителното ни движение може да има успех само ако остане чисто народно дело. Че националната революция не може да разчита на случайността, нито на външни обещания и зависимости, се посочва в посланието.

По думите на Радев, като идеолог и организатор на Вътрешната революционна организация, Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване. Защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ, осъзнал силата и достойнствата си. За да живеят всички в свободна България "под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр. за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът".

Президентът отбелязва, че Левски не допусна нито безспорният му авторитет в национално-освободителното движение, нито нечии претенции да се налагат и да си присвояват народното дело. Убеден демократ, Апостолът на свободата следваше, както и всички останали, вишегласието. И ако никога не се е съмнявал, че пътят към свободата няма да е къс и ще изисква и воля, и жертви, той винаги залагаше на първо място себе си.

"Чисто народният човек се бори, докато може..., ако не сполучи..., трябва да умре в народната си работа", беше неговото верую. И следвайки тези принципи докрай прекрачи със смъртта си в безсмъртието, заявява Румен Радев в посланието си.

По думите му, заветите на Левски и днес будят умовете и стряскат съвестта на българите. И всяко поколение година след година мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола. Затова нашата почит към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че "всичко се състои в нашите задружни сили и против тях не може противостои и най-силната стихия." Ако не упорстваме в народното дело и не следваме докрай народната воля, заявява Румен Радев.

Събрал в себе си сила и непреклонност, всеотдайност и мъдрост, жертвоготовност и безпрецедентна нравствена чистота, Левски остава нашия морален съдник и непреходен символ на вярата в собствените ни възможности, на българското достойнство и независимост, завършва посланието на президента.

Децата от школата на ФК "Левски" се поклониха през Паметника на Апостола на свободата в София

Снимка: Bulphoto

 

"19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин. Горд, че страната ни е родината на Васил Левски", написа и на официалната страница на Министерски съвет във Facebook премиерът Кирил Петков.

"За близо век и половина от гибелта на Апостола, неговото наследство и завет се превърнаха в най-истинския учебник по родолюбие и честност. А с особена яснота днес звучи това негово верую: "Дела трябват, а не думи". Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява. Поклон и благодаря!", пише министър-председателят.

"С несломима воля и с вяра в свободна България Васил Левски, пробуди българския народ за борба и освобождение. Той е нашият най-свиден учител по безстрашие, доблест и чест",  написа кметът на София в страницата си във Фейсбук.

Десетки граждани, сред които много семейства с малки деца, почетоха паметта на Васил Левски в Къкринското ханче по повод 149 години от гибелта на Апостола. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст - свидетел на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, институции, ученици.

Стотици пловдивчани изпълниха централната алея на Бунарджика в Пловдив, за да се поклонят пред паметника на Васил Левски.

"Нали ти, Апостоле, беше казал: "Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи." Е, днес достойни и образовани хора нашата България ражда и те действително биха могли да я поставят наравно с останалите страни. Но само част от тези хора остават у дома и помагат на отечеството си да процъфти. Останалите заминават в чужбина да търсят късмета си." Това каза в словото си Живка Аджеларова, член на Сдружение "Писалка и перо" и на Общински комитет "Васил Левски" - Пловдив.

В Карлово продължават проявите по повод 149 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на най-великия българин се състоя възпоменателен митинг-поклонение. Ученици поднесоха гирлянд на славата. След това ще има шествие до родната къща на Апостола. Проявите ще завършат с връчването на традиционната награда на комитет "Васил Левски" за принос в популяризирането на живота и делото на българския нацианолен герой.

Снимка: Bulphoto

В София също продължава церемонията. От 17.00 ч. в храм "Света София" ще се проведе панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. От 18.00 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. "Васил Левски" ще бъде реализирана кратка гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

От 10.00 ч. до 20.00 ч. почетни часови ще стоят пред паметника на Васил Левски.

Заради честванията районът около Паметника на Васил Левски е затворен за движение.