Президентът Румен Радев заяви, че няма от какво да се притеснява в чата с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и че в тези разговори няма нищо секретно, затова отново призова прокуратурата да ги публикува в цялост, заедно с неговите реплики.

"При мен няма никакви злоупотерби, категорично мога да го кажа", заяви държавният глава пред журналисти във Велико Търново. 

„Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат, както предложих още вчера. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата“, коментира още Радев.

И допълни:

"Упоритият отказ да се разследват фрапантни злоупотреби, които вече отекват в чужите медии и европейските институции показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

По повод чатовете с Бобоков той каза още:

"На ход е прокуратурата, аз не виждам какво ги притеснява, след като те погазиха и Конституцията, и законите, и презумпцията за невинност, и следствена тайна, личната кореспонденция, не виждам защо не публикуват целия чат".

Той отбеляза, че много пъти е работил в подкрепа на български фирми в чужбина.

„Интересувайте се повече какво правят чуждите посланици в България, мога да ви кажа - при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес, това трябва да прави всяка държава.

Снимка: БТА

На въпрос колкото пъти е помагал така и често ли го искат от него, той отговори:

"Много пъти. Винаги, когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация, стотици фирми, които имат нужда от подкрепа“.

Попитан дали му искат такава помощ в чат, държавният глава отвърна:

Аз комуникирам по различни начини. В наше време има всякакви форми. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа“, допълни той.

По повод чатовете, от които изплува името на президента на Либерия, Радев каза, че не го познава, но ако е имал възможност би се срещнал с него.

"Не съм направил тази среща. Освен това би била интересна среща. Това са двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели - единият на "Милан", макар и бивш - другият активен все още на "Витоша - Бистрица". И бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява агресивно политиката на бизнеса на своята страна навън", допълни той.

На въпрос възможна ли е единна политика между президентство и правителство държавният глава отговори:

"Нали не си представяте, че ако се прегърнат президент и премиер и с това ще се решат проблемите на България. Проблемите ще се решат по съвсем друг начин - прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса, който осигурява високо технологично производство, съвременен мениджмънт. Бизнесът, който въпреки всички проблеми в законодателство, администрация, успява да изнася, да реализира продукция, който внася данъци. Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето, това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят - внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат, ползват под формата на различни начини, без да развиват някаква съществена продукция".

Румен Радев отбеляза, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с „прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса“.

"Нали не си представяте, че ако президент и премиер се  прегрънат, проблемите ще се решат. Подкрепям бизнеса, който реализира продукция и внася данъци. Но няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с правителството“, категоричен беше Радев.

По отношение на казуса с храма „Света София“ в Истанбул и желанието на турската власт той отново да стане джамия, президентът каза, че няма как да се месим в работата на съда в южната ни съседка, но „Света София“ трябва „да стане едно място за културна близост, за духовно единение и близост на културите, но да не се посяга на историята на тази църква“.

Румен Радев беше в НВУ "В.Левски" във Велико Търново, където връчи на тържествена церемония знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионална гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон".