Не очаквам предсрочни избори през 2018 г., заяви в интервю за Дир.бг политологът Антоний Гълъбов, прогнозирайки годината. 

- Предстои България да поеме Председателството, ще съумее ли страната да го изпълни успешно?


- В основата на Председателството стои компетентността и подготовката на около 1500 служителя от българската администрация и експерти. Те имат висока степен на готовност за задачите, които им предстоят. Без съмнение председателството ще бъде трудно от гледна точка на европейския дневен ред, тъй като нашия период от време, а и след нас Австрия, ще трябва да бъде решавано и постигано съгласие по отношение на много важни за ЕС теми.

Важно е да бъде намален шумът вътре в страната в публичното пространство, но за съжаление това най-вероятно няма да се случи. Така, че натискът върху тези, които реално ще осигурят ефективното протичане на този процес, ще идва и от гледна точка на търсене на политическа конфронтация на всяка цена. Това е тактиката, към която се ориентира БСП през изминалата малко повече от една година. Засега тази тактика не носи политически резултат на опозицията, но налага общия стимул на публично говорене в политически план. Така, че аз не очаквам проблеми, свързани със самото Председателство, по-скоро очаквам във външната среда, в която то ще се развива да бъдат търсени нови и нови основания и поводи за противопоставяне.

- Още началото на 2018 г. се очаква да има вот на недоверие и както казахте Вие шумът едва ли ще бъде овладян. Каква е прогнозата ви за 2018 г. ще има ли трусове в политическото пространство, ще издържи ли коалицията?

- Този вот на недоверие, за който вече се говори и има определена дата, но няма тема, звучи нелепо, защото това е най-силният инструмент на една парламентарна опозиция и ако опозицията не знае как да го използва, той по-скоро ще прозвучи кухо и безсмислено. Онова, което е важно, е, че този вот на недоверие, няма да консолидира опозицията, в смисъл той няма да се отрази върху управляващата коалиция и е възможно дори да я стабилизира. Но няма да изиграе решителна роля в изграждане на някакъв по траен съюз между БСП и ДПС. Така че в този смисъл вотът на недоверие освен обозначаване и възможност да бъде отчетена дейност не виждам какво би могло да постигне.

От гледна точка на годината като цяло не очаквам да се стигне до сериозна правителствена и парламентарна криза. От една страна, защото самото Председателство влияе върху вътрешната политика, структурирайки, насочвайки определени действия и едновременно с това придава допълнителна динамика на процеса. Така че независимо от определени тенденции и нагласи в общественото мнение, аз поне засега не виждам готовност и желание за предизвикване на нови предсрочни избори да кажем през есента на следващата година.