Кандидатурата ѝ бе предложена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „За“ нея гласуваха 138 народни представители, „против“ - 3, и „въздържали се“ - 71, с което тя бе избрана.

Вижте снимки >>>

Цвета Караянчева, която досега беше зам.-председател на НС, заема мястото на Димитър Главчев, който подаде оставка след като от "БСП за България" поискаха предсрочното му освобождаване и обявиха, че няма да влизат в пленарната зала. Подписката за оставката му беше подкрепена и от ДПС.
Димитър Главчев коментира пред журналисти, че сам е предложил на Борисов Караянчева.

Главчев 
обясни, че за решението му  не е имало никакъв натиск от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, който днес сутринта дойде лично в парламента и присъства на Председателския съвет. Борисов, по думите на Главчев, му казал сам да си решава, след като са говорили около час.

Главчев поясни, че обмисля дали да не напусне изобщо НС, тъй като не може да бъде в една зала с БСП, но е категоричен, че не е нарушавал правилника на парламента.

Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. Това обяви от парламентарната трибуна новоизбраният председател на НС, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност.

Караянчева благодари на народните представители от групата на ГЕРБ за номинацията ѝ, на народните представители, които я подкрепиха, както и на тези, които не го направиха.

„Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки”, призова Караянчева.

„Когато прехвърлят личностни искри и тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. Работата на председателя на народното събрание е точно тази”, допълни още тя.

Караянчева призова политиците да проявят мъдрост и далновидност и си пожела да оправдае доверието на всички, които са и го гласували.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че през всичките години като народен представител тя винаги се е справяла със съответната законодателна дейност и е давала добри предложения за решения в дадени ситуации.