Обединението "Отровното трио и гражданите" стартира платформа за наблюдение върху изборния процес. Обявената цел е противодействие на измамите и манипулациите при броенето на бюлетините и купуването на гласове.

Организаторите на антиправителствените протести от лятото от т.нар. "Отровно трио", търсят 15 хиляди души, които да бъдат разпределени в изборните секции в страната, за да изградят "щит за честни избори". Платформата, на която да се записват доброволците, е на интернет тук >>

Наблюдателите, които ще пазят резултата, трябва да следят изборния процес, преброяването на бюлетините, коректното вписване на резултатите в протоколите и след това да получат заверено копие от протокола на изборната секция. Всеки ще снима копието и ще го качи в специалното ни мобилно приложение "Дръж мутрите вън".

Това на практика ще е преброителен щаб, който ще обработва резултатите, ще ги публикува в реално време и в рамките на "Мрежа за партньорство" с други извънпарламентарни сили резултатите ще бъдат разменяни и сравнявани.

"Честността зависи от всеки един от нас! Всички ние пазим мутрите ВЪН и упражняваме граждански контрол. Тази битка е важна за всички, защото избраниците ще гласуват правилата, по които живеем, ще определят бюджета, съставен с нашите пари, ще избират правителство и ще контролират изпълнителната власт.  Правото ни на свободен вот е залегнало в Конституцията. Стигнахме до там сами да пазим правата си и ще го направим заедно", заявяват организаторите на платформата.

Инициативата на "Отровното трио" дублира кампанията на "Демократична България" , която вече представи свое мобилно приложение за наблюдение на вота, наречено "Ти броиш!", което също търси доброволци.