До края на януари ще излезе мой указ, в който се определя датата на изборите, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на Незнайния воин в София. Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите, коментира той.

По думите му сега е времето за консултациите. Той подчерта, че целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждането на изборите

"Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите, а сега говори, че някой друг иска да ги отлага - това е безочие", каза държавният глава.

Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите, смята Радев.

По думите на държавния глава преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19.

Румен Радев отбеляза, че е посочил възможно най-ранната дата за вота - 28 март, за да има мобилизиция в работата на институциите.

"До момента виждам само обещание, а не конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори, коментира държавният глава. За разлика от премиера, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да изкара хората да гласуват. Има значение сертифицирането на машините. Има значение как ще гласуват българите в чужбина, обясни президентът.

За първи път ще правим избори по време на пандемия, което изисква друга организация, допълни той.

Запитан дали има промяна в намеренията му за датата на изборите и дали те може да се през април, Радев отговори: Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, логистична и организационна готовност за провеждането на изборите. Трябва да има категорично промени в закона, за да могат да гласуват и хората в изолация, както и друг тип организация.

Консултациите на президента продължават. Днес със сдружението на малките общини, утре с НСОРБ, след това с обществения съвет на ЦИК и ръководството на ЦИК. Както и видеоконферентна среща с представители на българите зад граница. Събота и неделя ще са консултациите с извънпарламентарните партии, а след това и с парламентарните.

Позицията на ДПС не ме учудва, коментира Радев декларацията на движението, с която то даде знак, че няма да го подкрепи за втори мандат.

"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори - те са ортаци и в бизнеса, и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС", каза държавният глава.

Но избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора, допълни президентът.