Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова и "Отровното трио" сключиха споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори. Двамата подписаха съвместния документ в офиса на гражданската платформа в София.

От Триото бяха отправили покана за общо явяване на вота и към партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, и към коалиция "Демократична България", но засега срещат въздържание за нещо повече от сътрудничество за опазване на изборния процес от манипулации.

"Срещу себе си имаме нещо много голямо и богато. То стана такова, защото липсваше обединението", заяви Мая Манолова на съвместен брифинг на открито минути след подписването на споразумението.

Всички снимки вижте ТУК >>

Като основополагащи моменти в съвместния план са посочени "правосъдна реформа, подкрепа за бизнеса, осигуряване на драстично безусловно повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите, без това да застраши финансовата стабилност".

Представителят на "Отровното трио" Николай Хаджигенов отново потвърди, че обединението няма да се регистрира като партия за участието в парламентарните избори.

Снимка: БТА

"От ден първи правим различни неща и ще продължим така", закани се Хаджигенов.

Сред обещанията на подписалите се е иницииране на парламентарна комисия за ревизия на управлението на правителствата на Бойко Борисов.

Мая Манолова подчерта, че платформата е отворена за включване на още граждански организации, комитети и партии, които се борят със статуквото.  Тя каза, че от Отровното трио водят разговори за присъединяване и на други политически сили, а от нейна страна партньорската мрежа включва още "Движение 21", "България на гражданите", "Волт", Земеделски народен съюз, социалдемократи и "Нова алтернатива".

Снимка: "Булфото"

На въпрос с чии мандат ще се явят на изборите, Манолова отговори, че предстоят допълнителни разговори за това, като уточни, че мандатоносителите ще бъдат партии извън статуквото на настоящето Народното събрание.

"Докато учените изработват най-модерни ваксини, онзи ден българският премиер Борисов, в двора на една пловдивска болница, се чудеше 45-годишният ЗИЛ дали е камион, или хладилник. Време е да оставим Борисов и хладилникът ЗИЛ в миналото. Да превърнем 45-годишния хладилник ЗИЛ в музей на Борисовщината, която оставихме да ни управлява повече от 11 години", каза още тя.

Манолова заяви, че ще обявят и критериите за общите листи за явяване на изборите. "Изправи се.БГ" очаква в тях да влязат граждански активни хора, доказани експерти, хора с граждански каузи и от Инициативни комитети. Граждански активните хора имат място в листите, независимо дали са партийни, безпартийни, леви или десни, подчерта тя.

Снимка: Изправи се.БГ