Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, а гласуването да бъде изцяло машинно. Това реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия.

Президентът ще назначи новия състав на ЦИК

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Вносителите от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК изразиха и от БСП, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент.

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС то бе прието.

"Ние да даваме всички правомощия в година на избори на президента", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева.

Снимка: BulFoto

"ЦИК допусна много грешки. Смятам, че сме длъжни да направим тази поправка и промяна", каза Ива Митева.

"Въпросът за ЦИК е тя професионална ли ще бъде или партийна. Това, което ни предлага "Има такъв народ", е смяна на комисията, която накрая ще се оказва същата. Това, че президентът ще назначава с указ, нищо не означава", каза Крум Зарков от "БСП за България".

Снимка: BulFoto

"Това е едно революционно законодателство за днес", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията.

Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

Според председателката на парламента Ива Митева, която е член на правната комисия, няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

Снимка: БТА

Ще се гласува само машинно

Комисията прие да има изцяло машинно гласуване на избори в страната и чужбина. Това ще важи за секциите, в които има над 300 регистрирани избиратели, но не и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

ДПС предложиха общият принцип да бъде, че гласуването ще става с машина, но да има възможност за изрично изявление на избирателя да гласува с хартия. То беше подкрепено от ГЕРБ, като останалите парламентарни групи се въздържаха.

По време на дебата за машинното гласуване ЦИК, Информационно обслужване АД и "Сиела Норма" не можаха да посочат защо се е стигнал до проблема в област Велико Търново разбъркването на кандидатските листи въведени в машините - дали е софтуерен, или друг.

Веселин Тодоров от "Сиела" отбеляза още, че за юли могат да доставят още 1500 машини за гласуване, а за избори през октомври месец, "колкото са необходими". Добави още, че фирмата има опит и няма логистични проблеми, които да й попречат да се доставят машини в чужбина. От ЕС само България и Белгия използват машинното гласуване, допълни той.

Александър Андреев от ЦИК посочи, че комисията няма административен капацитет и възможност да осигури самостоятелно всички логистични въпроси за машинното гласуване в страната и чужбина.

Електронно и пощенско гласуване

Започнаха и дебатите за електронното и пощенското гласуване. По-рано стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и вече искат да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Снимка: БТА

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши по-рано парламентарната правна комисия на второ четене.

Снимка: BulFoto

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Становище на ЦИК

Междувременно от ЦИК изпратиха писмо до правната комисия, с което предупредиха, че време за организиране на гласуване по пощата няма. 

Въвеждането на гласуване по пощата е съществено изменение на правилата за произвеждане на избори. Съгласно международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия, изменението на изборното законодателство следва да бъде обект на широко обществено обсъждане и да бъде достатъчно отдалечено от евентуални предстоящи избори, се казва в становището на ЦИК.

В становището се посочва още, че ЦИК не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините за гласуване. Комисията не разполага и с нужния технически персонал за обслужване на устройствата за гласуване - както за параметризация и инсталиране на софтруер, така и за поддръжка в изборния ден. Те напомнят, че с тази задача за парламентарните избори на 4 април са били ангажирани над 2500 души, наети от доставчика на машините "Сиела Норма".

Освен това ЦИК няма как сама да осигури транспорта и логистиката на машините. Затова в становището се уточнява, че всички тези дейности са обект на обществена поръчка и "следващото им възлагане ще доведе до допълнителни финансови разходи и значително оскъпяване на произвежданите избори и зависимост от външни доставчици на услуги. Провеждането на поръчките ще изисква допълнително време, независимо от предвидените в Изборния кодекс кратки срокове".

ЦИК посочва, че идеята за определянето на протокола от машинното гласуване, като отделен от протокола на секционната комисия и автоматичното пренасяне на данните от машинното гласуване в изчислителните пунктове към РИК, ще реши един от основните проблеми - точното отразяване на резултатите от машинното гласуване и ще улесни работата на секционните комисии.

Според ЦИК машинното гласуване на местни избори ще доведе до затруднения при провеждането на балотаж. Причината е, че след първия тур машините трябва да се върнат обратно в склад, където да бъде въведената електронната бюлетина за втори тур и след това отново да бъдат върнати в секциите. Затова седемте дни между първия и втория тур може да се окажат недостатъчни. Същата е ситуацията и с президентските избори.

Гласуването с машини в чужбина според ЦИК ще се осъществи трудно, тъй като трябва да се осигури сигурността им при транспортирането, обмен на информация за резултатите от гласуването, а повечето секции се намират извън дипломатически и консулски представителства, трябва да се осигури техническа поддръжка, разчитане на записите, а при втори тур на президентски избори седемдневният срок ще доведе до сериозно затруднение при параметризиране на кандидатските листи на бюлетината за балотажа.