През юни той обяви официално, че изгубил доверието си към кабинета на Пламен Орешарски именно заради решението ДАНС да бъде оглавена от депутата от ДПС.

"Аз имах пълното право и не се отказвам от това, което направих. Това правителство може да е загубило моето доверие, но то е избрано на база на демократични процедури, а аз съм се заклел в Конституцията и ще отстоявам устоите на държавата до последно. Честен съм да кажа, че не се доверявам, но спазвам Конституцията и подкрепям всеки смислен проект на кабинета", заяви държавният глава пред Дарик радио.

Той е убеден, че личните атаки срещу нещо ще продължат и в бъдеще и че причина за това е именно неговата категорична позиция по въпроса за непрозрачни политики.

Плевнелиев подчерта, че е първият български политик, посочил трите "каци с мед", от които се развива и обогатява българската олигархия, "която е най-големият враг на пазарната икономика".

"Едната е държавните пари – къде са те, кой ги управлява и как ги управлява. Втората е обществените поръчки – как се случват те и кой отново взима решенията кой изпълнява и кой работи с държавните мини. Третата каца с мед е приватизацията”, повтори Плевнелиев.

На въпрос дали приема евроизборите да бъдат проверката дали да остане кабинетът на власт, той отговори, че всеки избор е проверка. Подчерта обаче, че няма да влиза в никакви подобни сметки, защото те не зависят от него и докато е държавен глава, няма да ги приема.  

"Изборите са моментът, в който е важно да се чуе гласът на народа, а не на президента, а политическите изводи ще ги направят партиите", добави Плевнелиев.

По отношение на белязалите годината протести президентът призна, че и той е посочил "Протестиращия човек" като "Политик на годината". И изтъкна, че никога не е делил хората на протестиращи и контрапротестиращи, защото те всички са протестиращи и имат своите искания.

"Имам самочувствието с действията си да съм показал, че съм уважил всички протестиращи в България", каза още държавният глава.