Контролираната от Републиканската партия на САЩ Камара на представителите прие резолюция, с която обвинява главния прокурор Мерик Гарланд в неуважение към Конгреса, проявено в отношението му към разследване срещу президента Джо Байдън във връзка с класифицирани документи, открити в частния му офис, предадоха ДПА и БТА.

Не се очаква обаче този ход на долната камара а Конгреса да има значителни последици, отбелязва агенцията.

Само един конгресмен от Републиканската партия гласува против резолюцията. Седем представители на демократите, както и един републиканец, се въздържаха.

След гласуването Гарланд разпространи изявление, в което казва, че републиканците са "превърнали авторитетната власт на Конгреса в партийно оръжие".

Републиканците настояваха главният прокурор да разпространи запис от разследването срещу Байдън във връзка с класифицирани държавни документи, които бяха открити в негов частен офис, преди да бъде избран за президент през 2020 г.

Байдън бе разпитан по случая през октомври от специалния прокурор Робърт Хър. В заключителния си доклад, който бе направен публично достояние, Хър констатира, че няма основание за повдигането на наказателни обвинения, но американският президент е определен като "добронамерен възрастен човек със слаба памет".

Тези думи предизвикаха обществени дебати по въпроса дали Байдън все още е годен за президентския пост и то в момент, когато той води кампания за преизбирането си на изборите през ноември, припомня ДПА.

Агенцията прогнозира, че въпреки резолюцията на Камарата на представителите срещу Гарланд едва ли ще започне някаква процедура заради проявеното от него неуважение към Конгреса, понеже инициирането на подобен ход зависи от министерството на правосъдието, което той оглавява.