Берлин задържа преговорите по последния пакет със санкции на ЕС, целящ да попречи на Русия да заобикаля съществуващите наказателни мерки вследствие войната в Украйна.

Дипломати в Брюксел заявиха, че опасенията и исканията за промени на германците са определящ фактор в забавянето на последния пакет санкции срещу Русия, пише БТА.

Дипломатите заявиха, че напоследък се е създало чувството, че Германия е станала новата Унгария, визирайки унгарския президент Виктор Орбан, който многократно е забавял засягащи Русия решения на ниво ЕС.

Най-новите планирани наказателни мерки на Евросъюза имат за цел да предотвратят възможността за заобикаляне на съществуващите санкции, тъй като към момента Русия все още може да се възползва от западни технологии за производство на оръжия.

За първи път ЕС предвижда строги санкции, насочени към руската мултимиардна индустрия за втечнен газ.

По думите на дипломатите, ЕС цели да забрани използването на европейски пристанища, като белгийското Зебрюге, за претоварване на руски газ за износ към трети страни, надявайки се с това да бъдат ограничени руските печалби и съответно да се ограничат руските възможности за финансиране на войната в Украйна.

Германското въздържане засяга главно планираните мерки за предотвратяване на заобикалянето на санкциите, казаха дипломатите.

На фона на опасения, че е възможно на германски фирми да се търси отговорност за неспазване на санкции, Берлин призовава планираното правило дъщерните дружества да се държат отговорни в случай на да бъде или ограничено до определени стоки или да бъде изцяло отменено.