Правителствата на Република България и на Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник в Резиденция "Бояна" в София.

В рамките на събитието министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж.

Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония. След посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие на 18 януари, утрешното съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Република Северна Македония. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, утрешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори. Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес, заявяват от пресслужбата на Министерски съвет.

На 25 януари, вторник, от 15.15 часа, на "Дондуков" 2, президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще се срещне в парламента на 25 януари от 16:00 часа с министър-председателя на Република Северна Македония /РСМ/ Димитър Ковачевски.

Делегация от Скопие пристигна днес в София. Димитър Ковачевски беше посрещнат по-рано през деня от българския си колега Кирил Петков. По случая се състоя и официална церемония на площад "Св. Александър Невски". Правителствата на Република България и РСМ ще участват в съвместно заседание.