"Корупцията обаче вреди на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост", твърди американското посолство в България.

Изявлението на амбасадата на САЩ е по повод на Международния ден за борба с корупцията, както и награждаването на български журналисти, допринесли за осветляването й и борбата с нея.

Ето какво гласи цялото изявление:

"Днес, в Международния ден за борба с корупцията, ние отдаваме признание на лицата и организациите, които работят за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на правото.

Посолството на САЩ с гордост подкрепя инициативата на Антикорупционния фонд и Фондация "Америка за България", която отличава няколко български журналисти, допринесли значително за постигане на напредък в това отношение... Смелите и всеотдайни журналисти, като тези, които са отличени днес, са изключително важни, за да може правителствата да бъдат държани отговорни за своите действия. Това е вярно както за Съединените щати, така и за България.

България има удивителен потенциал. Тя има талантлива работна сила и богато културно наследство.

Корупцията обаче вреди на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост.

България може да разгърне своя потенциал и да стимулира растежа и иновациите чрез съгласувани усилия в борбата с корупцията.

Поздравяваме хората и организациите, които се борят с корупцията всеки ден, за да изградят едно по-добро бъдеще за България."

Днес на онлайн церемония Антикорупционният фонд (АКФ) обяви носителите на наградите "Червена линия" за журналистика срещу корупцията. Журито с председател проф. Иво Драганов, Нов Български университет и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на АКФ и Бойко Станкушев, директор на АКФ, разгледа 26 номинации на журналисти от 15 медии, и присъди 5 награди:

  • Награда за журналистическо разследване на Николай Стоянов, от "Капитал"
  • Награда за утвърждаване на върховенство на правото на Мартин Георгиев, от "Сега"
  • Награда за млад журналист на Мариян Иванов, БНР - Радио Бургас
  • Награда за цялостен принос и присъствие на Канна Рачева, bTV
  • Награда за регионална журналистика на Венелина Попова

Журито прави и две специални отбелязвания: на Николай Марченко, от Биволъ - за журналистическа непримиримост и кураж и на Полина Паунова, Свободна Европа - за журналистическа дързост и рефлекс.

2020 е първата година, в която АКФ връчва наградата "Червена линия" за журналистика срещу корупцията, но от фонда уточняват, че това е дългосрочна инициатива. Наградата е създадена, за да отличава смели журналисти и разследвания, които са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.