"Искрено се надявам засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения. Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел, а членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в бразилската столица Бразилия, където разговаря с президента на Бразилия Дилма Русеф, съобщи прессекретариатът на президента.

С разговорите на двамата президенти започна официалното посещение на българския държавен глава във Федеративната република, което ще продължи до 3 февруари.

"Моето първо посещение в Латинска Америка започва с Бразилия и това не е случайно. С избирането на Дилма Русеф за президент българо-бразилските отношения придобиха нова динамика. Българският и бразилският народ изпитват симпатия и близост и се гордеем с българските корени на президента Русеф", заяви държавният глава по време на съвместно изявление с президента на Бразилия.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия.

"България приветства също така влизането в сила на Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Бразилия. България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур", коментира Росен Плевнелиев.

От своя страна президентът Дилма Русеф заяви, че това посещение е изключително важно за нея в личен план: "Както знаете, имам български корени".

Тя посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес.

"Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока", каза още президентът на Бразилия Дилма Русеф.