Обществото е било заблудено в първите часове след опита за атентат срещу главния прокурор, а противоречивите данни провокираха недоверие към държавните институции и дадоха възможност за импровизации и най-различни изводи, каза Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ.

Като се позова на експерти, Цветанов обясни, че взривът е бил поставен така на пътя, че предварително е било ясно, че няма да предизвика тежки поражения, а лицето предизвикало взрива, е било с визуална представа кога преминава автомобилът на главния прокурор.

Това предполага да се направи засичане на разговорите в района, проведени през мобилните оператори преди, по време и след опита за атентат. Когато от клетките на операторите се извадят проведените комуникации може да започне разплитане на случая през използваните SIM карти и техните притежатели, като потенциални извършители. Въпреки това Цветанов е категоричен, че случаят с кортежа на Иван Гешев няма да бъде разкрит.

Цветан Цветанов не открива мотив за този опит за атентат и допуска, че единствено е бил търсен публичен ефект, който да съвпадне с решаването на политическата криза и съставянето на редовно правителство. Според него така на преден план ще се постави сигурността в страната и ще се обясни разбирателството на ГЕРБ с ДПС, БСП и ИТН, а "Възраждане" ще стане ключов фактор за гарантиране на кворум в 49-ото Народно събрание.

  • Каква е ролята на експерта от Израел, който е правил оглед на място?
  • Може ли "Европол" да помогне за разплитане на случая?
  • На кой пречи главния прокурор?

Отговорите на Цветан Цветанов, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Цветан Цветанов е бивш заместник-председател на ГЕРБ, вицепремиер и министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов. След това става депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ. През 2019 г. подава оставка като народен представител и член на партията. През 2020 г. учредява и става председател на политическа партия "Републиканци за България". Завършил е курсове в Международната правоохранителна академия в Розуел и ФБР, специализирал е в "Сикрет сървис", Вашингтон. Преди политическата си кариера е бил офицер от МВР.