Парламентът отхвърли правителство с първия мандат на ГЕРБ. Това стана след повече от три часа дебати и с гласовете на всички парламентарни групи извън партията на Бойко Борисов и Делян Пеевски. От ДПС обаче 14 народни представители послушаха призива на почетния председател Ахмед Доган, а не на съпредседателя на движението Делян Пеевски, и също гласуваха против кабинет.

Общо 138 народни представители не подкрепиха предложението Росен Желязков да стане премиер на кабинет на малцинството, излъчен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС.

98 народни представители бяха "за", двама се въздържаха. Двама независими народни представители гласуваха против.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за", а зад тях застанаха и 30 народни представители от ДПС. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане" всички 38 народни представители бяха "против", както и 17 от БСП. Бутона "против" натиснаха и всички 16 депутати от ИТН, както и 13-те народни представители от "Величие", които не се разцепиха въпреки вътрешния разкол.

 

Така не се стигна изобщо до гласуване на състав и структура на правителството, след като кандидат-премиерът беше категорично отхвърлен от пленарната зала.

Дори и 14-те отцепници от ДПС да бяха подкрепили правителството на ГЕРБ, гласовете нямаше да бъдат достатъчни, за да мине, тъй като всички останали политически сили бяха монолитно "против".

По-рано по време на дебатите, които се въртяха повече към минали събития, отколкото към бъдещи, самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов показа, че не вярва, че неговото предложение за кабинет ще мине. Той призова да прекратят гласуването и да отиват да търсят прошка от хората.

В Народното събрание, освен депутатите, присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илиана Йотова, премиерът Димитър Главчев, както и представителите на религиозните общности в страната, включително и новоизбраният патриарх Даниил.

Скрийншот: Народно събрание

"Предложеният от мен състав на правителството има основната задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните поне три дефицита - дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането", каза преди гласуването номинираният за министър-председател Росен Желязков.

Бившият министър на транспорта отбеляза, че през последните 3 години в България се провеждат избори средно на 6 месеца, заради което обществото вече няма доверие в политиците.

"Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията. Пътят на единението е труден, но сме длъжни да го извървим в името на избирателите. Предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат", допълни Желязков.

По думите му съставът на кабинета му не е от поредните министри, а от проверените.

"Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението. Всеки от нас ще е на страната на истината, ще поправяме, като първо започнем със себе си. Ще наваксаме с модернизация, дигитализация, повишаване на производителността на труда", подчерта Желязков.

След него на парламентарната трибуна излезе бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

"Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Защо точно тези министри са подбрани? Наистина ли ни предлагат същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г.", попита Денков.

Снимка: БТА

"Това не е правителство от типа "Завръщане в миналото". Това е правителство от типа "Забравете за бъдещето". Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят", категоричен беше депутатът от ПП-ДБ.

Ако правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, бъде избрано днес с гласовете на другите политически сили, ще осветяваме всеки опит за злоупотреба с обществени средства, каза той. Ние от ПП-ДБ чухме вас, българските избиратели, заяви Николай Денков, цитиран от БТА.

Изборните резултати ни поставят в ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция, посочи той. Ще работим упорито да върнем вашето доверие, защото сме убедени, че с вашата подкрепа можем да постигнем много повече, отколкото ни предлага ГЕРБ-СДС днес, обърна се Денков към българските граждани.

През последните три години само ние от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" успяхме да сформираме редовни правителства. И двете ни правителства бяха подкрепени в Народното събрание след трудни преговори за техните приоритетни задачи, определени в законодателна и управленска програма, за които получихме политическа подкрепа, и благодаря на тези, които я оказаха. След това същите или част от тях ни свалиха, коментира Николай Денков. Той отбеляза, че едва след уточняването на приоритетите, са започнали преговори за имената на конкретните министри, които да ги изпълняват. Именно заради този подход и двете правителства на ПП-ДБ бяха успешни, коментира Денков. За краткото време на съществуване тези правителства придвижиха България към средноевропейските икономически нива толкова, колкото предишните правителства на ГЕРБ за 12 години, коментира той.

След изказването му Георг Георгиев (ГЕРБ-СДС) взе думата за реплика. Г-н Денков, обръщам се към Вас, бившият заместник-министър на образованието в правителството на ГЕРБ, към Вас, г-н Денков, който сам подадохте оставката на правителството, никой не ви е свалил, като част от парламентарната група, която си гласува тази оставка, коментира той. Нито правителство щеше да има, ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, нито вие щяхте да бъдете министър-председател, ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, коментира той. Единствената реформа, която направихте, е в собствената си парламентарна група с топене на доверие с две трети, отбеляза той.

В отговор Николай Денков коментира, че както е и очаквал, срещу аргументите, които е представил, свързани например с икономическите показатели, са били извадени "опорки". Аз съм заместник-министърът, който си подаде оставката, когато ми беше предложено да участвам в различни схеми, в които не исках да участвам, заяви той. Денков каза, че е подал оставката на ръководеното от него правителство, защото така са се договорили, но ГЕРБ-СДС не са изпълнили това, което са обещали. Трябваше да продължим с вашия министър-председател Мария Габриел, добави той.

По време на изявлението на Николай Денков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала. Малко по-късно примерът му последва и Делян Пеевски.

"Денков бил направил правителство, направи го с моите депутати, не мога да слушам лъжи", заяви Борисов на излизане.

"Ние сме втори, но ще подкрепим мандата на първия, ще вземем втория и ще решим какво ще правим с него", заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БТА.

Ние от ДПС ще постъпим държавнически и при първия, и при втория, и при третия мандат, увери той. Цонев подчерта, че от ДПС няма да водят разговори с "Възраждане", но с останалите са готови на диалог.

Отговорността е на всички - на първата, втората политическа сила и на всички останали, подчерта Цонев. По думите му действията на ПГ на ДПС почиват на политическата логика, на това, което са чули от избирателите.

Снимка: БТА

Първият извод от тези избори е, че хората са свалили до критичен минимум доверието в партиите, в политическия процес, а оттам и в държавните институции, посочи Цонев. Второ - хората, които гласуваха или не излязоха, искат да се стабилизира политическият процес, да бъде избрано редовно правителство, да има стабилно мнозинство в НС, защото правителството не е самоцел, добави той. И припомни, че на консултациите при президента са казали, че подкрепят мандата на победителя на изборите.

Какъв е изходът, ако не съставим правителство - още повече ще спадне участието на българските граждани в политическия процес и този цикъл на спад на доверието и на нескончаеми избори не може да бъде решен по друг начин, подчерта Цонев.

ДПС ще постъпим държавнически при първия, и при втория и при третия избор, заяви представителят на ДПС.

Решението, което днес трябва да вземем, е да не подкрепим това правителство, заяви от парламентарната трибуна и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов посочи, че основният въпрос е "можем ли да намерим общо мнозинство, което да изключва ДПС".

Той обясни, че няма нищо лошо във възможността да се отиде на нови избори. Най-хубавото нещо на демокрацията е възможността за право на избор, каза Костадинов. По думите му поредицата от избори не е криза, а "очистителен процес", в който старите зависимости потъват и умират. Големият въпрос е дали ние ще желаем да ги отделим от тялото на българската държава, каза още той, цитиран от БТА.

Относно изказването на Йордан Цонев, за това, че България е избрала западния модел, аз не си спомням в България да е имало референдуми или избори за модели. В България имаше една голяма промяна, която настъпи 1989 г. и тя беше , че от тоталитарна ние станахме демократична държава. Демократичните държави не се делят на по-малко и по-много демократични, не се делят на източни и западни. Те или са демократични, или не са, коментира Костадинов. Той попита какъв точно е западният модел - модел на олигархичния управленски модел, на корупцията, на политическото робство, на зависимостите, на прикрити и не толкова прикрити връзки между организираната престъпност и организираната държавност. По думите му това е нашата държава в момента. Нека да приключим с тези втръснали и омразни на огромната част от българския народ клишета, настоя Костадинов.

Снимка: БТА

Лидерът на "Възраждане" коментира и изказването на Росен Желязков, който, по думите му, е изтъкнал, че за първи път в Народното събрание се представя кабинет без осигурено политическо мнозинство. Всъщност не е точно така, отбеляза Костадинов и направи аналогия с кабинета от преди 11 години, предложен от Пламен Орешарски. Тогава моделът беше почти същият. Тогава, не както е в момента първата и втората политическа сила, а втората и третата - БСП и ДПС, без да разполагат с пълно мнозинство, но разчитайки на Волен Сидеров и на "златен пръст", отидоха и направиха правителство. Това правителство катастрофира, заедно с него катастрофира и българската държава. Катастрофира и партията, която си партнира с ДПС - БСП. Оттогава насетне тази партия е само надолу, отчете Костадинов.

Обръщам се към представителите на ГЕРБ. Знам и съм уверен, че няма народен представител, няма избирател на ГЕРБ, който да е гласувал за правителство, което вие да направите и да е подкрепено от ДПС. Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС. Истината е, че това ще стане, ако това правителство бъде гласувано, посочи Костадинов. Няма нормален гербаджия, който да иска вие да се превърнете в притурка на Пеевски и ДПС, каза още той.

Ако вие днес направите правителство, вие ще сполетите съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят, каза още той. Вие ще промените, освен себе си, и бъдещето на България, защото ДПС не е просто партия, не е политическа организация, ДПС е политическа мафия, заяви Костадинов.

На тези хора ли искате да поверите съдбата на българския народ, попита той.

Беше казано и нещо друго, че наблюдаваме криза на статуквото. Да факт - криза е, само че, ние от "Възраждане" не виждаме нищо лошо, защото статуквото е точно този "западен модел" - моделът на олигархията, на корупцията, на зависимостите, на престъпността, на дакелите, на пуделите, на пачките, на кюлчетата, каза той.

Малко след неговата декларация на трибуната излезе Бойко Борисов.

Снимка: Булфото

Предлагам да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка, каза лидерът на ГЕРБ.

Няма да подкрепим този кабинет - ще гласуваме против, заяви и Тошко Йорданов от ИТН

Йорданов заяви, че излизането от кризата, в която очевидно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и този кабинет да има широка парламентарна подкрепа. По думите му кабинетът не може да бъде доминиран от една или друга политическа сила. Няма партия с необходимите гласове, която да доминира над останалите, добави той, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Ако президентът връчи третия мандат на "Има такъв народ", ние ще отправим покана към всички политически сили в този парламент за разговори за експертен кабинет с ясна програма, заяви Тошко Йорданов и посочи, че там ще се види кой и как работи - за държавата или за нови избори.

Кирил Петков (ПП-ДБ) каза, че чутото от Борисов би било много конструктивно, ако е поискал прошка, че през всичките години съдебната реформа не влезе реално в сила; че службите не работят за българския народ; че всеки пункт в индекса за корупция е равен на 700 лв. средна работна заплата на всеки българин; че не си спази уговорката; че два пъти свали редовно правителство. Депутатът се извини за това, че реформите не са поставени за приемане още в първия месец на предходния кабинет. Петков се обърна към избирателите на формацията с уверението, че ще бъдат постоянни и конструктивни и никой няма да си мисли, че може ПП-ДБ да е коалиционен партньор без реформите, които спомена.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) коментира, че от ПП-ДБ не могат дори да анализират защо са стигнали до това да изгубят гласове на последните парламентарни избори. По думите му заради последното редовно правителство и ГЕРБ са били ощетени в гласовете. Вие управлявахте с подкрепа на ГЕРБ-СДС, а не с ГЕРБ-СДС. Ако бяхте управлявали с ГЕРБ-СДС, този дебат нямаше да се води, защото щяхме да имаме редовно правителство, което да бъде достатъчно ефективно да продължи дейността си, заяви Биков, обръщайки се към ПП-ДБ. Според него това не се е случило заради желанието за постове и власт.

Мартин Димитров (ПП-ДБ) попита защо от ГЕРБ са провалили правителството "Денков", като не са имали план какво да правят след това. Вие вкарахте България в тежка политическа криза, заяви той. Току-що сте спечелили изборите и току-що слизате от трибуната и казвате: "Не можем да направим правителство, защото не ни искат", каза още Димитров в изказване към ГЕРБ-СДС. Ние сме в сегашната ситуация изключително и само заради вашите действия, настоя депутатът от ПП-ДБ. Той подчерта, че планът "от избори в избори" вреди на гражданите и на българската икономика.

Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) взе думата за процедура и поиска от председателя на Народното събрание Рая Назарян да изисква разпечатка за това кога и в кой ден е била внесена оставката на Николай Денков като премиер в предишното правителство и с настояването тази точка да влезе в дневния ред на парламента при отсъствието на лидера на ГЕРБ.

Снимка: БТА

Борислав Гуцанов от БСП каза, че те няма как да подкрепят правителството заради обявените от ГЕРБ приоритети - според левицата те са далеч от нуждите на обществото. По думите му България трябва да е "домакин" в преговорите за мир в Украйна, а не да праща оръжия там.

Подхождаме с нужното уважение към нашия основен опонент през последните 15 години - политическа партия ГЕРБ, за това, че правят опит да съставят кабинет. Заедно с това нашата позиция е пределно ясна - казали сме не един път и не два пъти, че ние не можем да подкрепим такъв кабинет, заяви Гуцанов.

Той коментира заявените три приоритета на проектокабинета "Желязков" и заяви, че тези приоритети не могат да получат гласовете на "БСП за България".

Никой не командва никоя парламентарна група и моля такава реторика да няма в парламентарната зала, каза още Гуцанов. БСП е на 130 години и досега не се е намерил никой, който може да управлява процесите в БСП извън БСП, отбеляза той.

Оставаме с уважението към нашия опонент, но различията ни са сериозни, заяви Гуцанов. Трябва да има кабинет, но на експерти, на националното спасение и съгласие, който да защитава интересите на България и да работи за просперитета на българските граждани, коментира председателят на парламентарната група на "БСП за България".

Красимира Катинчарова, народен представител от ПГ "Величие", обоснова позицията на партията си защо няма да подкрепят пректокабинета. 

Снимка: БТА

"Вие не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте досега, за да твърдите, че ще подобрите нещо. Вие само бавно унищожавате България, за да можете да я продадете и да се откупите, заяви Катинчарова.

Аз съм нова в това, нямам опит като народен представител, но съм наблюдавала какво се случва, какви са последствията от вашите решения тук, заяви депутатът.

"Как правителството ще подкрепи предприемачите, когато хора като кмета на Доспат изгонват всеки предприемач. Как ще подобрим образованието, когато вие нямате идея как правилно да се случва това, защото българското училище на създава кадри от него излизат възпитани консуматори и функционално неграмотни хора, които не умеят да мислят критично, как ще живее по-добре народът ни при подчинени медии и корумпиран съд и прокуратура, които действат като бухалки, как ще функционира туризмът, когато го убиват със соларни паркове и ветрогенератори, как ще имаме земеделие, какво ще ядем утре, как ще изхраним децата, когато земеделската плодородна земя се покрива със заводи за боклук, соларни паркове", попита Катинчарова от парламентарната трибуна.

В състава на проектоправителството има един вицепремиер и 19 министри, като седем от тях са действащи служебни министри в кабинета "Главчев" - Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков.

Дотук заявките на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане", ИТН, БСП и "Величие" са да гласуват "против" кабинета на ГЕРБ. Това представителите на групите потвърдиха и тази сутрин на влизане в парламента.

Председателят на ДПС Делян Пеевски пък заяви, че почетният председател Ахмед Доган също е препоръчал кабинетът на ГЕРБ да не бъде подкрепен, но той ще изпълни волята на хората, които са пожелали да има правителство. 

Самият Борисов коментира, че е убеден, че правителството на ГЕРБ няма да мине. 

"Важно е колегите в 13 часа да го обмислят и да не вкарваме страната в нови избори", коментира бившият премиер.

"Ще изтърпим обидите, ще изтърпим всичко, което ще изговорят днес колегите, защото сме длъжни пред нашите избиратели, пред които ще се явим и ще настояваме да гласуват повече, за да не се получава подобно нещо", подчерта Борисов.