Британският премиер Риши Сунак каза, че ще се срещне с крал Чарлз Трети, за да подаде официално оставка като министър-председател, и ще се оттегли и като лидер на победената на изборите Консервативна партия, предаде Ройтерс.

"Направих всичко по силите си за тази работа, но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Великобритания трябва да се промени и преценка е единствената, която има значение", каза Сунак на "Даунинг Стрийт" към избирателите в страната.

"Чух гнева ви, разочарованието ви и поемам отговорност за тази загуба. На всички консервативни кандидати и предизборни служители, които работеха без почивка, но не постигнаха успех, искам да поднеса извинения си, че не успяхме да постигнем това, което вашите усилия заслужават", каза Сунак.

Лейбъристката партия ще състави следващото правителство, след като спечели 63% от местата в парламента с 34% от всички подадени гласове, показват почти окончателните резултати, като увеличи повече от два пъти броя на местата си с по-малко гласове, отколкото получи на последните избори през 2019 г.

Британските либерални демократи (центристи), дясната "Реформирай Обединеното кралство", Зелените и други по-малки партии спечелиха повече от 40% от гласовете на изборите в четвъртък, но си осигуриха само 18% от местата в парламента поради избирателната система в страната, информира Ройтерс.