Разговорът с руския президент Владимир Путин е по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, коментирана е и цената на газа. Това обяви в "Тази сутрин" по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Разбрахме от прессъобщението на президентската институция, че е имало такъв разговор, но акцентът е бил енергийните проекти, без да се споменава кои. Този разговор е по инициатива на българския президент", каза Петкова.

Тя добави, че енергийните проекти, върху които правителството работи, обаче, са ясно дефинирани, решенията за тях се вземат от българското правителството, тяхна е и отговорността.

"АЕЦ "Белене" и "Балкански поток" са български проекти, инфраструктурата е маша, парите са наши. Правилата, които спазваме са европейските. Правилата за цената на газа са дефинирани в споразумението на ЕК с "Газпром", уточни Петкова.

По думите ѝ не е търсила контакт с Президентството, за да разбере какви проекти са обсъждани.

"Изненадана съм, че се водят разговори за енергийни проекти на територията на България, които България развива, а тази тема не е обсъждана с нас", посочи Петкова. Тя заяви, че никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си. Ресорният министър добави, че страна на кабинета е заявена ясна воля за партньорство.

"Президентът, беше този, който свали доверието от нашето правителство и поради тази причина са тези разговори по "общи енергийни проекти", които за нас си остават тайна, коментира още Петкова.