Президентът Румен Радев е потвърдил участието си в тържествата в Москва на 9 май, посветени на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война, в разговор с руския държавен глава Владимир Путин, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

Посочва се още, че телефонният разговор на двамата лидери се е състоял по инициатива на българската страна.

Радев и Путин са обсъдили актуални проблеми на сътрудничеството с акцент върху енергийните проекти, допълва пресслужбата на руския президент. "Обсъдени бяха редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проектите в областта на енергетиката", казаха още от Кремъл.

Според прессекретариата на държавния глава българският президент е заявил в телефонния разговор относно водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни: "Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България.

Президентът Радев изрази удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни м.г. е дал силен импулс в тази насока. Владимир Путин отбеляза, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Румен Радев отбеляза и че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като предложи покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата.

Помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков съобщи, че лидерите на 17 страни са потвърдили присъствието си на юбилея.