Това съобщи пред журналисти членът на съвета Петър Стоянов, цитиран от БТА. Той уточни, че нито един член на съвета не си е направил отвод по производствата.

На въпрос дали познава прокурора Катя Евтимова, Петър Стоянов каза, че името й не му говори нищо. ВСС днес назначи Евтимова на длъжността и. д. районен прокурор на Царево. В публикации в медиите името й се замесва в скандала с петимата съдии и срещу нея тече проверка заради това, че преди години е прекратила разследване по случая.

В края на миналия месец Софийската градска прокуратура започна разследване за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца и други близки на магистрати. Проверката срещу тримата съдии от Върховния административен съд (ВАС) - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, и председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е за подкуп, предоставен на трето лице - техните роднини.

Петър Стоянов каза още, че предложението на Бюджетната комисия за замразяване на заплатите в съдебната система до края на годината е било прието днес. Мотивът, с който се предложи налагане на "мораториум върху актуализирането на месечните възнаграждения, са финансовата криза и рестриктивният бюджет.