Това на практика означава, че няма да има повишения на заплатите в системата, дори ако средно месечното възнаграждение в бюджетната сфера бележи ръст, съобщиха от ВСС. Заплатите в съдебната система по закон зависят от размера на средномесечната.

В съобщението се казава още, че съдебният съвет е затегнал финансовата дисциплина още от началото на тази година. След постановление на Министерски съвет от 20 април т.г. за оптимизиране на месечното разпределение на разходите и трансферите, ВСС е разпоредил на административните ръководители в съдебната власт да предприемат строги мерки за ограничаване на всички видове разходи - лимит на горивото, на служебните телефони, на командировките, на представителните разходи и др.
Съветът упражнява ежедневен контрол за изразходените бюджетни средства, в резултат на което съдебната власт няма задължения към частния и държавния сектор, и няма сключени необезпечени договори, заявяват още от ВСС.

В съдебната система, въпреки свободните щатове, не се назначават съдебни служители и тази практика е трайно установена в работата на постоянно действащия ВСС, се казва още в съобщението.

В края на миналата година избухна скандал, след като малко преди Коледа финансовият министър Симеон Дянков спря предвидените премии за магистратите. Малко преди това ВСС определи 24 млн. лв. за бонуси, като само неговите членове щяха да получат по две заплати, или средно по над 5000 лв. 
Аргументът на вицепремиера обаче беше бюджетният дефицит.
Това предизвика бурна реакция в съдебната система, откъдето заявиха, че предвидените премии са от икономии и преизпълнение на приходите. 
След Нова година от ВСС поискаха от Дянков да бъде отпуснат допълнителен лимит за сметка на преходния остатък към 31 декемвриг. Той обаче отново отказа да отпусне парите.