Парламентът ще избере изцяло нов състав на конституционната комисия в близките дни - за това се разбраха на срещата за промените в основния закон ръководствата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Делян Пеевски също ще направи крачка назад и ще се оттегли, съобщи самият той, като обясни, че решението е ярко оцветените политически фигури да отстъпят пред експертите.

"Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой къде участва, защото България и Конституцията са по-големи от всяка партия. Ще има работна група първои до края на другата седмица, да видим основните линии, които се припокриват, защото всеки има проект. Само тесни специалисти ще назначим", коментира Делян Пеевски, като обясни, че трябва предварително да се разберат какво правя.

"Правя крачка назад, в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни", каза Пеевски

"Както не участва г-н Иванов, никой няма да излъчва знакови лица в комисията", добави той. "Крачката я правят всички, никой няма да излъчва знакови лица от партиите. Това не значи, че излизаме от процеса с председателя /б.ред. - Мустафа Карадайъ/", добави той. "Нека да работят експертите, за да вървим напред, към това ги призовахме от ДПС, има съгласие", каза още Пеевски.

Именно Христо Иванов преди дни призова депутата от ДПС да се оттегли от комисията, след като бе избран за неин член, но ДПС отказа да го смени с друг свой представител. 

Пеевски обобщи, че има пълно съгласие за ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на два ВСС - един на съдиите и втори на прокурорите. Ще се обсъжда и ролята на Инспектората към ВСС. Пеевски обясни, че фигурата на главния прокурор няма да се премахва заради конституционното решение от 2003. "Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма подобни събития, които имахме", обобщи той.

Снимка: Булфото

"Няма да бъде реформирана само прокуратурата. Разбрахме се да направим преглед на цялата съдебна система, за да може българите да получат обективно правосъдие. ", обяви още депутатът от ДПС като акцентира и на съда. 

"Да, трябва да се направи реформа на безконтролната фигура, това е ясно на всички. Но българите не са доволни и от бавното съдопроизводство, трябва да ускорим сроковете, да направим целия пакет промени, след това реформа в законите, коментира още Делян Пеевски. 

Промените в Конституцията са само първата крачка, смятат от ДПС.

"Реформата в съдебната система започва с промени в Конституцията, но не приключва с това", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той съобщи, че след поправките в Конституцията са необходими и съответните промени в различни закони. "Фокусът е съдебната реформа, но всички парламентарно представени партии, които ще участват в този процес, трябва да направим и анализ на дефектите, които виждаме след 33 години демокрация и да се опитаме да ги решим с промените Конституцията", категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов потвърди темите, по които има съгласие.

"Конституционната комисия ще я рестартираме в рамките на десетина дни, изцяло с усилията на парламентарните групи, да лансираме в нея експертни фигури без голяма политическа натовареност", добави Иванов.

"Съдебната реформа не се изчерпва с промените в Конституцията", каза още той. И увери, че и трите политически сили са се съгласили да бъдат въведени ограничения за правомощията на главния прокурор, за преформатиране на ВСС и на служебния кабинет, за подаването на конституционната жалба.

Комисията ще огледа различни модели за промяна на фигурата на служебното правителство, стана ясно от думите му. Една от идеите е периодите със служебен кабинет да бъдат максимално съкратени или пък да се определи предварително откъде президентът може да избира служебните министри.

"Трябва също така да обсъдим идеи относно преформатирането на институцията служебен кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин, това са целите. Има спорни моменти по някои от решенията, но това е въпрос, който ще бъде обсъждан в конституционната комисия", коментира Иванов.

"Всяка една политическа сила ще има предложи своите идеи, включително и по отношение на служебния кабинет. Една от точките, които се лансира и която среща съгласие, е да се продължи работата на парламента, тоест, той се разпусне тогава, когато започне формалната кампания", обясни по отношение на избягването на служебния кабинет Христо Иванов. "Тоест тези периоди, в които имаме служебен кабинет, назначен от президента без парламент, да бъдат максимално съкратени. Това е нещо, което засега се очертава като точка на съгласие", каза той.

Според коментарите на конституционалисти през последните седмици фигурата на служебния кабинет, като записана в основния закон на страната, изисква свикване на Велико народно събрание, ако се пристъпи към отмяната й.

Снимка: Булфото

Помолен за коментар на думите на Бойко Борисов, че иска да забрави по-скоро вчерашната среща на ГЕРБ с ПП-ДБ, Кирил Петков, който също участва в конституционния разговор, беше лаконичен. "Това, което се разбра вчера, че не може всичките проблеми на държавата, да се решат с един разговор", каза той и отново не стана ясно дали ще бъде подписано коалиционно споразумение.