В декларация от трибуната на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов повтори, че правителството е обявило война на неговата партия. Той за пореден път обяви, че формацията му не признава сегашното правителство и обвини управляващите, че тласкат страната към гражданска война.

"За нас това не е ново. Ново е за обществото, защото тук вече се говори за парламентарно представена сила, представляваща стотици хиляди български граждани.

На практика, българското правителство иска да създаде политическа сегрегация, която е забранена от Конституцията. И затова ние призовавам за пореден път управляващите: Нека се срещнем на полето на правосъдието!", заяви Костадинов.

"Знаем, че нямате доводи и затова прибягвате към сила. Защото силата и насилието винаги са признак на безсилие", добави той по повод изявлението на премиера и министрите на вътрешните работи и правосъдието "Възраждане" да прекрати насилието и агресията. Николай Денков призова дори за мерки срещу поведението на партията.

Останалите политически сили в Народното събрание също не подминаха темата и разкритикуваха "Възраждане", но от ГЕРБ и ДПС го осъдиха с припомняне за двоен аршин и подобно поведение, демонстрирано по-рано от други политически сили.

"Категорично осъждам тяхното поведение, свързано с агресията, с инакомислещите, с провокациите и езика на омразата. Да се знае", коментира Бойко Борисов в кулоарите на НС. Той добави, че хората, които подкрепят "Възраждане", са български граждани и сами могат да преценят дали да продължат да го правят.

"Но темата ГЕРБ-"Възраждане" не съществува и ние сме против това, което се случва с агресията, побоищата", каза още лидерът на ГЕРБ. И напомни за протестите преди три години, на които също са били демонстрирани подобни прояви, в които сега уличават "Възраждане". "Вярно е, че те гледат от това, което правеха протестиращите преди - хвърляйки яйца, свински уши, домати, ковчези. Тогава те бяха готини. Щом не си ги спомняте...", обърна се към журналистите Борисов. Той каза още, по повод призива на премиера Николай Денков за мерки срещу партията на Костадинов, че в МС министър-председателят е най-овластеният човек в държавата и ръководи и МВР, и службите. "Премиерът може да свърши всяка работа, не да призовава, а да я свърши", наблегна Бойко Борисов.

От ДПС заявиха, че осъждат всяка форма на разделение и агресия, но също обърнаха внимание осъждащите да погледнат себе си.

"ДПС винаги е осъждало всякаква форма на поведение и призив за противопоставяне, разделение, агресия и омраза в обществото, включително и в този случай - категорично осъждаме. Но от друга страна, обръщаме се към всички, които се надпреварват в осъждането, да бъдат така категорични, когато то произхожда и от самите тях, по адрес на ДПС и малцинствата", напомни Карадайъ.

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче разкритикува формацията на Костадин Костадинов, като даде за пример поведението на неговите депутати, когато забраниха на бившия й съратник от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков, да говори от трибуната в пленарната зала.

"Възраждане" имат крайни, екстремистки, фашистки прояви. Не може да кажеш: "Ако лицето Х или Y излезе на трибуната, ние ще окупираме трибуната и няма да му дадем да говорим", защити Нинова бившия соцдепутат, който премина в редиците на ПП-ДБ. "Ние сме свободна страна, а тук е центърът на парламентарната република", добави лидерката на БСП.

От ИТН пък видяха в поведението на "Възраждане" популизъм.

Станислав Балабанов ги определи като "изключително агресивна, популистка партия, която цели единствено да увеличи броя на избирателите си, за да може да вкарат на следващи избори малко повече свои депутати в Народното събрание".

"Службите трябва да обръщат внимание по принцип и ако има реални доказателства, да си свършат работата, независимо дали става въпрос за "Продължаваме Промяната", или за "Възраждане", категоричен беше депутатът на Слави Трифонов.